FacebookTwitter

ACTIEF PLUS IS BEWEEGPROGRAMMA MET PERSOONLIJK ADVIES OP MAAT


Ja, ik moet bewegen…ja, dat ga ik doen.. ja, MAAR…Voor wie zich in die ‘ja, maar’ herkent komt er een steun in de rug. Aan de Open Universiteit is Actief Plus ontwikkeld, een  advies-op-maat beweegprogramma dat je in je eigen omgeving, thuis of erbuiten, kunt doen. Op basis van een persoonlijk ingevulde vragenlijst krijg je in vier maanden tijd drie keer per post of online advies om je beweeggedrag te bevorderen én te behouden.  Die tips zijn volledig afgestemd op jouw specifieke  behoeften en mogelijkheden.

Met bewegen wordt elke fysieke activiteit bedoeld. De adviezen behelzen dus niet alleen sporten, maar ook fietsen, wandelen, tuinieren en zelfs huishoudelijk werk. Ook geeft Actief Plus informatie over wat er in je eigen buurt mogelijk is. Denk hierbij aan fiets- en wandelroutes en informatie over verenigingen en activiteiten, of de mogelijkheid om een ‘beweegmaatje’ in je omgeving te zoeken.

Actief Plus is nog niet voor iedereen te volgen. Het programma wordt door de Open Universiteit aangeboden aan gemeentes. Die kunnen het beschikbaar stellen aan hun inwoners boven de 50 jaar. Op dit moment gebeurt dat door een aantal gemeenten o.a. Heerlen, Venray, Amstelveen, Amsterdam West. Er wordt hard aan gewerkt om meer gemeenten te interesseren. De Nederlands Norm Gezond Bewegen stelt immers dat iedereen 5 dagen per week, minimaal 30 minuten per dag fysiek actief moet zijn. In april 2015 heeft de erkenningscommissie Sport & Bewegen, opgericht door RIVM en het Nederlands Instituut voor Sport en beweging, Actief Plus erkend als een ‘effectieve interventie, met goede aanwijzingen’. Interesse?Even bij je gemeente informeren.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Hillary, je bent zeker niet te oud maar geef wel je darmen even aandacht!

 

En toen bleek ze een longontsteking te hebben. Gelukkig bestaat er antibiotica en was Hillary Clinton weer snel op de been.  Zonder antibiotica zou zo'n  bacteriële longontsteking tot grote problemen kunnen leiden. Er is echter een keerzijde: het middel helpt ook de goede bacteriën in de darmflora om zeep. En een verstoorde darmflora kan veel klachten geven, waaronder vermoeidheid. Dus tip voor Hillary: als je wilt winnen, geef je darmen dan nu extra aandacht. 

Wildgroei in de darmen

Doordat de goede bacteriën door de antibiotica even zijn uitgeschakeld, raakt de boel uit balans en krijgen gisten en schimmels die normaal in ons lichaam voorkomen de kans zich extra te ontwikkelen. Deze schimmels kunnen in de bloedbaan terecht komen, dat wordt het lekkende darm syndroom genoemd. Daardoor raken de schildklierhormonen uit balans en dat heeft weer effect op je metabolisme. Het gevolg: een stressreactie in je lichaam en dat kan weer voor gewichtstoename en met name buikvet zorgen. Naast vermoeidheid en algehele malaise. Aldus Dr. William Crook, de auteur van het boek The Yeast Connection. 

Kortom Hillary, alle reden om tijdens en na je antibioticakuur even goed voor jezelf te zorgen, ook al leef je nu in een heksenketel. Want we willen toch wel erg graag dat je Donald Trump te grazen neemt. 

  • Maak je kuur af, ander kweek je resistentie.
  • Houdt tijdens de kuur je spijsvertering op gang door vezelrijk te eten en genoeg water te drinken. Als we ouder worden gaan de darmen trager werken en daardoor blijven afvalstoffen langer dan nodig in ons systeem. 
  • Eet een poosje geen suiker, suikerhoudende producten, tarwe of gist. Schimmels en gisten leven daar van.
  • Gebruik een probioticum na je antibioticakuur.
  • Eet gezond en bij voorkeur biologisch.
  • In gefermenteerde producten zitten natuurlijke probiotica. denk aan zuurkool, ingemaakte groentes, Japanse Miso en sojasaus. 

En dan wensen we je een goed en gezond presidentschap toe, wij van Watnou60 duimen voor je!

Schrijf reactie (1 Reacties)

Doe mee aan onderzoek naar behandeling van borstkanker

Bij 1 op de 9 vrouwen wordt borstkanker geconstateerd. Dankzij het bevolkingsonderzoek wordt deze kanker vaak in een vroeg stadium opgespoord en kan behandeling volgen. Wat vaak tot genezing en dus minder overlijden als gevolg van borstkanker leidt.

Wordt voorstadium borstkanker te snel behandeld?

Er zit echter een keerzijde aan deze screening: De kanker wordt in een zodanig vroeg stadium gevonden dat je dan eigenlijk nog maar kunt spreken van onrustige cellen. Dat is een voorstadium van borstkanker. Een voorstadium van borstkanker wordt echter wel behandeld als borstkanker, terwijl het helemaal niet zeker is dat je ook daadwerkelijk borstkanker krijgt. Vaak blijven de cellen jaren lang inactief. Dit wordt echter wel al behandeld als kanker. Het kan dus zijn dat er wordt overbehandeld. Probleem is dat je van te voren niet weet of die onrustige cellen verdwijnen of daadwerkelijk uitgroeien. Het enige wat je zou kunnen doen is onder strenge controle afwachten.

Wat willen vrouwen zelf?

Het Nederlands Kankerinstituut is een tien-jarig onderzoek gestart om er achter te komen wat vrouwen zouden willen. Wel behandelen of afwachten en elk jaar een controle d.m.v. mammografie. Het gaat het NKI er dus om te inventariseren of we durven vertrouwen op eventueel spontaan verdwijnen van de onrustige cellen of dat we liever het zekere voor het onzekere nemen en een behandeling willen starten.

Doe mee

Aan dit onderzoek kan iedereen meedoen, gezond of met borstkanker, oud en jong. Het is anoniem, gaat via de computer en kost niet meer dan een minuut of 10. Op dit moment is er vooral behoefte aan input van vrouwen boven de 55. Dit is een belangrijk onderzoek dus we willen elke vrouw die dit leest vragen de lijst even in te vullen. De link vind je hier 

Tekening: Vrouw met naakt bovenlichaam bij kachel, Rembrandt Harmensz.van Rijn

Schrijf reactie (1 Reacties)

Zo herken je een beroerte

Je ziet de spotjes regelmatig langskomen TV. Maar omdat het zo belangrijk is zeggen wij het hier ook nog een keer:

Mond, spraak, arm: beroertealarm!

Veel mensen herkennen de meest voorkomende signalen van een beroerte niet. Terwijl behandeling binnen een uur noodzakelijk is om hersenbeschadiging voor te zijn, komen slachtoffers gemiddeld pas na 7 uur in het ziekenhuis. Dat is te laat. Dus: als iemand een scheve mond heeft, raar praat of een arm plotseling niet meer kan bewegen: 112 bellen. Niet denken: morgen even langs de huisarts sturen maar bellen, METEEN, 112. En als het om jezelf gaat en je denkt 'valt wel mee':  toch bellen, ook als je twijfelt. Beter een keer voor niets in de ambulance dan te laat. 

Meer info: hartstichting.nl

Schrijf reactie (1 Reacties)

Ruim je zolder met oud zeer op en leef lichter verder

 

Bijna iedereen maakt het mee: zo rond de zestig lijkt er een noodzaak te zijn om alles wat niet meer past op te ruimen. Dat geldt voor spullen en voor gevoelens. Oude pijn, onverwerkte emoties en negatieve beelden, je komt ze ineens weer tegen, hoe ver je ze ook had opgeborgen. En dan zit er maar één ding op: Schoonmaken en de vuilniszakken met oude ellende buiten zetten, net zoals je de zolder uitmest. Zodat je de volgende fase van je leven opgeruimd begint. Negatieve zelfbeelden, angst, maar ook fobieën, verslavingen en faalangsten, het kan en mag allemaal weg. 

Resetten met Hulp van een therapeut

Nu is zo'n grote schoonmaak makkelijker gezegd dan gedaan. Pijn die zolang is blijven zitten, gaat ergens over, die zit vast in je systeem. Dat opruimen lukt dan ook niet in je eentje, daar heb je hulp bij nodig van een goede therapeut.  Een hele mooie therapievorm om met oud zeer af te rekenen is EMDR, ofwel Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Ooit ontwikkeld voor veteranen die met een posttraumatische stress stoornis uit de oorlog kwamen, bleek deze methode ook heel effectief bij tal van andere klachten. EMDR werk heel goed bij acute, hele nare ervaringen als een ongeluk of overval maar is zeker zo effectief bij klachten die zijn ontstaan door ervaringen in een ver verleden. Overigens hoef je zelf helemaal niet te weten wat die oorzaken zijn, dankzij een grondig intakeproces kom je er met de therapeut vanzelf achter waar de angel blijkt te zitten. Die gaat er vervolgens met EMDR uit. Dit gebeurt door in gedachten terug te gaan naar de situatie terwijl je gevraagd wordt naar piepjes te luisteren via een koptelefoon of met je ogen een hand te volgen die van links naar rechts gaat. Doordat je hersenen dan twee dingen tegelijk doen 'reset' je als het ware de gevoelens die je over die ervaring hebt en daarmee verandert ook het effect daarvan op je dagelijks leven.

Intensief en effectief

EMDR is intensief, en zeker niet altijd makkelijk want je duikt wel weer even de oude narigheid in. Maar na een sessie ziet de wereld er wel meteen heel anders uit en het effect is blijvend. De akelige herinnering die nog steeds invloed op je leven had, is veranderd in een gewone, zij het niet erg mooie, herinnering. Bijkomend voordeel: het is geen ellenlang traject. Wel is van belang een therapeut te zoeken waar je je heel goed bij voelt. Op emdr.nl staat meer info en lijst gekwalificeerde therapeuten.

Schrijf reactie (1 Reacties)

Waarom verouderen als het anders kan?

Waarom verouderen we eigenlijk? En is verouderen wel zo natuurlijk als we altijd dachten? In zijn nieuwe boek 'Veroudering Vertragen' gaat arts en wetenschapper Kris Verburgh, bekend van zijn eerdere boek de Voedselzandloper, diep in op deze vraag. Hij maakt duidelijk dat veroudering niet alleen het gevolg is van slijtage maar dat er andere factoren een rol spelen.

We kunnen veroudering vertragen

Factoren die we kunnen beïnvloeden. Niet omdat we zo nodig 'eeuwig jong' moeten blijven maar omdat het van belang is lang gezond te blijven. In de oudheid hoefde we ons daarover niet druk te maken, voordat we lichamelijk konden verouderen, waren we al opgegeten door een tijger. Nu overleven we veel langer omdat we niet meer worden opgegeten door beesten en dankzij medische zorg ook niet meer overlijden aan een infectie van een rotte kies.

Gezonde voeding

We worden dus in leeftijd ouder maar door ons voedingspatroon verouderen we sneller dan nodig en dat is erg onhandig als je nog zoveel jaren met je lichaam moet doen. In dit boek beschrijft Kris Verburgh grondig de verouderingsprocessen in ons lichaam en wat we kunnen en moeten doen om die veroudering op z'n minst te vertragen. Het boek staat vol wetenschappelijke feiten en uitleg maar is desondanks leuk om te lezen door de schrijfstijl en de handige samenvattingen aan het eind van elk hoofdstuk. Een must voor elke zestiger, dit boek! Veroudering Vertragen, Kris Verburgh, Uitgeverij Prometheus € 19,95 Foto auteur: Joost Joossen

Schrijf reactie (1 Reacties)

Waarom een ziek vrouwenhart vaak niet wordt herkend

Vrouwen zijn anders dan mannen. Klinkt als een open deur, maar als het om hart- en vaatziekten gaat, is dat besef nog niet zo algemeen. Hart en vaatziekten zijn in Nederland bij vrouwen doodsoorzaak nummer 1.

Daar zitten heel wat gemiste diagnoses en onverwachte sterfgevallen tussen omdat de symptomen bij vrouwen zo anders zijn dan bij mannen. Artsen en de wetenschap zijn druk bezig met een inhaalslag maar wij, de patiënten zelf, moeten ook beter weten. 

Hoe komt het nu dat de diagnose hartfalen bij vrouwen zo vaak wordt gemist?

1. Tot nu toe werd onderzoek naar hart- en vaatziekten vooral uitgevoerd bij mannen, 

2. De symptomen van een hartinfarct bij vrouwen zijn vaak anders dan bij mannen. 

3. Hartklachten worden vaak aan de overgang toegeschreven

4. Slagaderverkalking verloopt anders in een vrouwenhart dan in een mannenhart.

5. Na de overgang krijgen vrouwen te maken met verhoogde risico's vanwege hogere bloeddruk en cholesterol. 

Wat zijn de symptomen van een hartaanval bij een vrouw?

Ook bij vrouwen kunnen de klassieke verschijnselen van een hartinfarct voorkomen: beklemmende pijn op de borst, uitstralend naar kaak, bovenarmen, rug of maagstreek, soms samengaand met misselijkheid en braken. De pijn duurt ook in rust langer dan 5 minuten. 

Daarnaast zijn er specifieke vrouwensymptomen en die zijn veel subtieler:

- Pijn in bovenbuik, kaak of rug

- Pijn tussen schouderbladen

- Kortademigheid en extreme moeheid

- Duizeligheid 

- Een onrustig, angstig gevoel, een snelle ademhaling

- Misselijkheid of braken

Ook komen brandend maagzuur, slecht slapen en koud zweet vaak voor. 

Al met al een rijtje klachten waarvan elke vrouw wel eens last heeft. En waarvan vrouwen heel vaak zelf denken te weten hoe het komt: de overgang, een beetje teveel voor anderen gezorgd, een beetje te hard gewerkt, wat spanningen in de familie, het zal wel psychisch zijn..... . Het gevolg is dat veel meer vrouwen dan mannen een stil hartinfarct hebben. Op de hartfilm is dan te zien dat er een hartinfarct is geweest maar de vrouw zelf heeft het niet als zodanig herkend. 

Wat te doen?

Investeer in een goede relatie met de huisarts, ga naar hem of haar toe, ook met vage klachten, zeker als het er meerdere zijn. Denk niet dat je je aanstelt, En trek niet zelf allerlei conclusies, laat het uitzoeken. Beter en paar keer teveel naar de dokter dan een keer te weinig.

En tot slot: Momenteel wordt er veel nieuw onderzoek gedaan naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Misschien is het een idee om donateur te worden van De Hartstichting?

Foto: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
Schrijf reactie (1 Reacties)

Sarcopenie is de nieuwe osteoperose

Van botontkalking, ofwel osteoporose, hebben we allemaal wel eens gehoord. Maar dat we, naarmate we ouder worden, spiermassa verliezen en dat dat minstens zo'n groot effect heeft, is minder bekend. Toch is sarcopenie, zoals verlies van spiermassa officieel heet, inmiddels  hot aan het worden. Ouderengeneeskundige Andrea Maier van het VUmc is, samen met mensen van de Vereniging Nederlandse Geriatriefysiotherapeuten en de Vereniging Diëtisten Geriatrie & Ouderen, bezig om hier op grote schaal aandacht voor te vragen. En dat is belangrijk voor zestigers want nu kun je voorkomen dat je rond je 80e niet meer mobiel genoeg bent om leuk oud te zijn, om een beetje gezond oud te worden, is voldoende spiermassa essentieel.

Spier wordt vet

Vanaf 50 jaar verliezen we 1 tot 2% spiermassa per jaar, vanaf 70 jaar 3,6%. Dat is dus eigenlijk een normaal proces, maar toch niet wenselijk. We worden momenteel simpelweg te oud om ons dit verlies van spiermassa te kunnen veroorloven.  Bovendien wordt die verdwenen spiermassa vervangen door vetweefsel. Met andere woorden, je vetpercentage wordt hoger. Wat op zichzelf ook weer gezondheidsrisico's met zich meebrengt. 

Je kunt het proces terugdraaien!

Dus als je een potje niet meer goed open krijgt, de trap lastig opkomt, moeite hebt met opstaan, langzamer gaat lopen of steeds op een rare manier struikelt: laat je checken bij de fysiotherapeut en ga vervolgens trainen. Want het goede nieuws is dat met training en goede voeding (voldoende eiwitten!) sarcopenie kan herstellen! Zelfs mensen van 90 kunnen met een goed oefenprogramma nog hele goede resultaten bereiken! 

Schrijf reactie (1 Reacties)

Zitten is de pauze tussen bewegen en meer bewegen

Dat een zittend bestaan niet goed voor ons weten we eigenlijk wel zo'n beetje. Maar hoe ziek we er van kunnen worden blijkt uit een groot onderzoek in Amerika. Zo'n 47 oude onderzoeken werden naast elkaar gelegd en daar kwamen schokkende dingen uit: 112% meer kans op diabetes, 127 % meer kans op hart en vaatziekten en een verhoogd risico op tal van kankers. 

De oorzaak zit 'm erin dat het lichaam is gemaakt om te bewegen. En staan is ook een vorm van bewegen. Breng je het grootste deel van de dag zittend door, dan gaat je lijf fysiologisch in de 'uit-stand'. Daarnaast stijgt je bloedsuiker, cholesterol en bloeddruk. Sta je weer op, dan verandert dat na 90 seconden en zakken die waardes weer.

Rust is pauze tussen bewegen en meer bewegen

Ook bleek dat de tijd die iemand zittend doorbrengt schadelijker is voor de gezondheid dan dat de tijd dat iemand beweegt of staat goed is. Dat betekent dat je meer tijd bewegend en staand moet doorbrengen om de tijd die je zit te compenseren. Om met dokter James Levine, directeur van de beroemde Mayo Clinic in Amerika te spreken: Je moet natuurlijk uitrusten, maar rust is een pauze tussen bewegen en meer bewegen. Bewegen is de norm, niet stilzitten. 

Al met al een goede reden om meer te staan achter ons bureau, meer te lopen en niet te gaan zitten in tram of trein.

Meer info en tips hoe je minder kunt zitten: Jesse van de Velde . Bron: Mayo Clinic

 

Foto: Nuttakit at FreeDigitalPhotos.net

Schrijf reactie (1 Reacties)

Het risico van tweedehands stress

Dat teveel stress niet goed voor ons is weten we nu wel zo'n beetje. Af en toe een stresspiekje is helemaal niet erg, gezond zelfs, maar aanhoudende stress pleegt roofbouw op ons lijf. Bij stress krijg je lichaam een shot adrenaline en cortisol, om te dealen met de situatie. Ons lichaam is dan klaar om te vluchten of te vechten, in eigentijdse termen: te reageren op de uitdaging die voor ons ligt. Als het stressmoment voorbij is zakken de hormoonspiegels weer naar normaal en kun je ontspannen. Als de stressmomenten echter te snel achter elkaar komen of zelfs chronisch zijn, zakt die hormoonspiegel niet meer. En dat levert gezondheidsrisico's op: je immuunsysteem verzwakt en de kans op hart en vaatziekten en een hoge bloeddruk neemt enorm toe. 

Tweedehands stress

Stress wordt grotendeels veroorzaakt door over hoe je over dingen voelt en denkt en hoe je op situaties reageert. Elke emotie vertaalt zich in een reactie in je lichaam. Daar kun je  met training in mindfulness en/of regelmatig sporten veel invloed op uitoefenen. Lastiger wordt het echter als je te maken krijgt met stress, verdriet of pijn van anderen, vooral dierbaren. Onderzoek van UCLA Brain Research Institute wees uit dat je hersenen dan reageren alsof die emotie  van jouzelf is omdat ze de emotie herkennen. Maar om een of andere reden kalmeert het systeem vervolgens veel minder snel waardoor je gestressd blijft. Met andere woorden, tweedehands stress, pijn en verdriet hebben een minstens even grote invloed op je gezondheid als je eigen emoties. 

Wel steunen, niet erin duiken

Betekent dat nu dat je voortaan maar ongevoelig moet zijn voor dat wat anderen meemaken? Nee, natuurlijk niet. Empathie is een prachtige eigenschap en een luisterend oor kan net het verschil maken. En als je geliefden pijn en verdriet hebben is het logisch dat je dat meevoelt. Maar doe in dergelijke situaties hetzelfde wat je tijdens persoonlijke stresspieken zou moeten doen: mediteer, ga sporten en ontspan. Als je kalm en ontspannen bent kun je er met meer compassie voor de ander zijn. Niemand heeft er iets aan als jij in de ellende  van de ander verzuipt. Juist het feit dat je een scheiding aanbrengt tussen jezelf en de ander, maakt dat je een grotere steun kunt zijn, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt.

Schrijf reactie (1 Reacties)

Afvallen door meer te eten

Het is weer februari dus de eerste lijnpogingen zijn waarschijnlijk alweer gestrand.  Tig mensen gingen op dieet. Entig kilo's verdwenen... en komen weer even hard terug. Want de meeste diëten zetten ons lichaam in de overleefstand en dus gaat ons lieve lijf onmiddellijk extra voeding opslaan zodra we weer normaal gaan eten. Zeker als we iets ouder zijn gaat dat heel snel. De truc om op gewicht te raken en te blijven is dus niet minder te eten maar juist genoeg zodat je lichaam geen honger gaat ‘lijden’. De oplossing is even simpel als doeltreffend: In plaats van 3 maaltijden plus een aantal tussendoortjes per dag overstappen naar 4 volwaardige maaltijden. Je lichaam dus juist te eten geven als het een hongersignaal uitzendt. In haar boekje 'De vier maaltijden revolutie' legt voedingswetenschapper Meijke van Herwijnen het glashelder uit. Aangevuld met tips en informatie is dit een super inspirerend boekje. Naast het ontbijt en het diner introduceert zij de brunch en de dunch als extra eetmoment. Zodat je consekwent om de 4 uur eet en de snaaimomenten omzeilt. Dat vergt enige aanpassing want 4x eten past niet altijd in een werk- of studieschema maar het is eigenlijk heel erg logisch. En zeker het uitproberen waard! De vier maaltijden revolutie, Uitgeverij Visiom, € 8,99, hier te koop. Recepten en tips vind je op 4maaltijdenrevolutie.nl

Foto's pastasalade en Griekse salade op homepage: Tiramisustudio's/FreeDigitalPhotos.net

Schrijf reactie (1 Reacties)

Gun jezelf yoga

Opvallend bericht: onlangs werd in India een minister van yoga benoemd. Zijn opdracht is om yoga verder te promoten. Begrijpelijk, want yoga is goed voor je, zeker als je geen 18 meer bent. Ik zelf begon 5 jaar geleden met yoga en was verbluft over de impact die de ogenschijnlijk eenvoudige oefeningen ('houdingen' in yoga-taal) hadden. Lies Schuring (53) is een yogadocent die speciale lessen heeft ontwikkeld voor ouderen. Ze legt uit waarom yoga zo goed is en je echt nooit te oud bent om ermee te beginnen.

 'Veel mensen boven de 50, 60 jaar hebben altijd heel hard gewerkt maar nooit veel aandacht aan hun lichaam gegeven. Maar je lijf is net als je auto of je huis, je moet het onderhouden om gezond, flexibel en krachtig te blijven. Yoga is daarvoor een prima manier. En nee, yoga is niet zweverig. Door alle boeddhaatjes, wierookjes en pingelmuziekjes zou je dat makkelijk kunnen denken maar in essentie is het gewoon bewegen en houdingen aannemen terwijl je observeert wat dat met je lijf doet terwijl je bewust ademt. Door die ademhaling wordt je juist rustiger en minder chaotisch in je hoofd. Het tegendeel van zweverig dus. Yoga maakt je lichaam wakker en dat is hard nodig als we veel achter de computer zitten. Nadat je een poosje yoga hebt gedaan zul je merken dat je energiebalans verandert'. Dat laatste kan ik beamen, tijdens mijn eerste yogamaanden veranderde mijn slaapritme volkomen. Van een nachtuil veranderde ik in een ochtendmens en mijn slaap werd dieper en langer en mijn rugkwaal verdween.

Ook bij ziekte

Je kunt yoga ook doen als je ernstig ziek bent. Juist dan raak je de regie vaak kwijt aan artsen en verlies je alle vertrouwen in je lijf. Lies: 'Yoga laat je je eigen lichaam weer voelen en dat is zo belangrijk als je ziek bent. Kies wel voor zachte yoga, eventueel in een privéles'.

 Niet lang, slank en lenig?

 Toen ik aan yoga begon dacht ik daarvoor te stijf zijn. Bovendien zag ik er tegenop in een les te zitten vol slanke, lenige mensen. Punt 1: de mensen in de les waren niet allemaal slank en lenig. Punt 2: who cares! Het mooie van yoga is dat er geen enkele competitie in zit. Het gaat er niet om of je een houding 'goed' doet. Het gaat erom dat je doet wat op dat moment voor jou goed is. Dáár bij te blijven, niet over je grens te gaan en het niet 'beter' te willen doen, bleek de grootste uitdaging de eerste tijd.

Waar?

Kies een yogaschool en docent waar je je op je gemak voelt. Lies: 'Probeer verschillende scholen uit, neem proeflessen. Kijk wat je bevalt. Is de docent flexibel? Bevalt zijn of haar stem je? Heeft de docent een opleiding van minstens 3 jaar? Wees kritisch. Gedraagt de docent zich sekte-achtig? Wegwezen, de docent is er voor jou, niet omgekeerd. En nog een laatste tip: neem de eerste keer een vriend of vriendin mee'.

Lies Schuring geeft onder andere les bij Yogadreams in Zaandam. 

 

Schrijf reactie (1 Reacties)

Er is niets grappigs aan snurken

Er wordt vaak lacherig over gedaan maar snurken kan een serieus probleem zijn. Voor je partner, voor je relatie en zeker ook voor jezelf.

Zo tussen de 60 en de 65 gaan we steeds meer snurken omdat er een vernauwing ontstaat in het gebied achter de huig of in de keelholte achter de tong. Daardoor gaan tijdens de slaap het zachte gehemelte, de tong en de wanden van de keelholte trillen. En dat veroorzaakt het snurkgeluid. Snurken gebeurt op elke leeftijd, maar als we ouder worden gaan we wel harder snurken. Zo hard soms, dat sprake is van serieuze overlast voor partner, huisgenoten en soms zelfs buren. Overgewicht, alcoholgebruik, allergieën en roken verergeren de kwaal. Er zijn allerlei middeltjes te koop die snurken zouden tegengaan. De kans dat ze echt werken is klein, maar proberen kan geen kwaad. Blijft het snurken, dan is een bezoek aan de KNO arts een goed idee. Die zal onderzoeken waar het snurken vandaan komt en een passende behandeling voorstellen. Dat kan een operatie zijn of een anti snurkbeugel.

Het gevaar van Slaapapneu

Een bezoek aan de KNO arts is zeker noodzakelijk als er sprake is van obstructief slaapapneu (OSAS). In dat geval stopt de ademhaling tijdens de slaap minimaal 10 seconden omdat tong, gehemelte en keelwand zo sterk tegen elkaar aangezogen worden dat er helemaal geen lucht meer doorheen kan en een ademstilstand ontstaat. Die kan wel tot 30 seconden duren en egbeurt dan meerdere keren per nacht. De gevolgen van slaapapneu zijn ernstig. Doordat de kwaliteit van slaap slecht is, raak je volkomen uitgeput en kun je overdag van het ene op het andere moment in slaap vallen, zelfs tijdens autorijden of een gesprek. Ernstige vergeetachtigheid, hoofdpijn,hoge bloeddruk en daardoor grotere kans op hart- en vaatziektes zijn ook risico's. Constateer je regelmatige slaapapneus bij jezelf of je partner, ga dan naar de dokter!

Schrijf reactie (1 Reacties)

Pas op voor dorst

Nu het weer wat kouder wordt, steekt bij veel mensen een ongezonde gewoonte de kop weer op: te weinig drinken. Bij warm weer drinken we meer omdat we dorst ervaren maar bij koelere temperaturen herkennen we dat dorstsignaal minder snel. Bovendien wordt onze dorstreflex minder als we ouder worden en...als we te weinig drinken. Dorst is een signaal dat het lichaam reeds een tekort aan vocht heeft. Je zou dat moment voor moeten blijven door genoeg te drinken.

Of je lichaam voldoende gehydrateerd is, kun je zien aan je urine: die moet de hele dag kleurloos of heel lichtgeel zijn. Donkere urine: te weinig gedronken! En er zijn meer verschijnselen van een vochttekort: vermoeidheid, obstipatie, gewrichtsklachten en spierkrampen. Natuurgeneeskundigen voegen daar een hele trits verschijnselen aan toe die je kunt krijgen als je chronisch te weinig drinkt. En dat is niet zo onlogisch, water spoelt immers afvalstoffen uit je lichaam, brengt voedingsstoffen naar je cellen en zorgt ervoor dat je slijmvliezen voldoende vochtig zijn.

Hoeveel zou je moeten drinken? Een gemiddelde regel is dat mannen 3 liter en vrouwen 2,2 liter vocht per dag nodig hebben. Daarvan komt ongeveer 20% uit voedsel, de rest is dus puur vocht.

Als je 1,5 liter vocht drinkt, voldoende groente en fruit eet, niet sport en daarbij een kleurloze urine hebt, drink je waarschijnlijk wel genoeg.

Echter, binnen de alternatieve geneeskunde is men veelal van mening dat alleen puur water het lichaam echt hydrateert. In dat geval moet je dus de 3 en 2,2 liter water drinken naast je koffie en thee. Volgens hen kan veel drinken een heilzame werking hebben op tal van gezondheidsklachten. Als je die hebt, is uitproberen het devies. Het kan geen kwaad, tenzij je last hebt van je nieren of plaspillen slikt en je arts je beperkingen heeft opgelegd natuurlijk.

In het begin zul je merken dat je om de haverklap naar de wc moet maar dat wordt minder naarmate je meer blijft drinken. Een chronisch uitgedroogd lichaam heeft even tijd nodig om te ontdekken wat het met al dat water moet en plast het meteen weer uit. Na verloop van tijd houdt dat op en is de kans groot dat je je een stuk energieker voelt.

Bron: Mayo Clinic, Harvard School of Public Health,

Lezen: Je bent niet ziek, je hebt dorst van Fereydoon Batmanghelidj

Schrijf reactie (1 Reacties)

Heel gelukkig zonder suiker

We kennen het allemaal: je voelt je niet helemaal happy en plotseling is die rol koekjes op. Of die fles wijn leeg, die zak drop verdwenen. Als we een dip hebben, krijgen we vaak zin in troostzoet. Gevolg: een steeds grotere behoefte aan zoetigheid en een uitdijende taille die, naarmate we ouder worden, steeds moeilijker in bedwang te krijgen is.

Suiker gedraagt als een drug, het dempt fysieke en emotionele pijn. Inmiddels is bekend dat suiker zo verslavend is dat het eigenlijk verboden zou moeten worden. Hoe meer suiker je eet, hoe lastiger stoppen wordt. Dat heeft weinig te maken met wilskracht maar alles met de chemische reacties die in je lichaam bezig zijn.  En als je dan stopt, heb je een week of 2 zo'n daverend rothumeur dat een overval op Jamin een reële optie lijkt. Echt, ik kan er over meepraten! Om die vicieuze cirkel te doorbreken moet je hoeveelheid gelukshormonen serotonine en endorfine omhoog. Daardoor voel je je beter en verdwijnt je behoefte aan zoetigheid. Hoe je dat doet? Door een paar nieuwe, prettige gewoontes aan te leren: meer seks, meer bewegen, mediteren en meer leuke dingen te doen. Heb je geen partner? Zorg dan voor leuke seks met jezelf. Is regelmatig sporten moeilijk vol te houden? Neem een hond. Dat helpt bovendien extra, contact met huisdieren is heel goed voor de productie van gelukshormonen. Mediteren helpt tegen stress en ook stress zorgt voor veel behoefte aan zoetigheid. Weet je niet hoe mediteren  moet? Op internet zijn tal van tips te vinden (zie ook mijn blog). En wat betreft die leuke dingen: doe eens iets wat je altijd al wilde doen maar niet durfde. Je komt er vast nieuwe mensen tegen waar je ook weer blij van wordt. Kijk op sugarchallenge.nl van Carola van Bemelen voor meer informatie. Zij schreef 3 boeken over suiker, waaronder 2 suikervrije receptenboeken boordevol heerlijke (echt!) recepten voor drankjes en maaltijden. Verschenen bij unieboekspectrum.nl. Foto: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Door Margreet Hagdorn

Schrijf reactie (1 Reacties)

Hoe minder slaap, hoe sneller hersens verouderen

Uit een recent onderzoek in Singapore blijkt weer hoe belangrijk voldoende nachtrust is voor de gezondheid van onze hersenen. We wisten al dat een slaaptekort invloed heeft op het functioneren van ons hoofd maar nu is dat ook daadwerkelijk gemeten. Vanaf 2005 werden 55 plussers gevolgd. Elke 2 jaar werden MRI scans gemaakt van hun hersenen. Tegelijk werd bijgehouden hoeveel ze sliepen. Daaruit bleek duidelijk dat de hersenen van mensen die weinig sliepen sneller verouderden dan het brein van mensen die wel genoeg slaap kregen. En een verouderd brein kan minder goed informatie verwerken en heeft meer kans op dementie. BRON: DUKE-NUS GRADUATE MEDICAL SCHOOL OF SINGAPORE/SCIENCEDAILY.COM

De vraag is echter hoeveel slaap genoeg is. Dat is heel persoonlijk maar op dit moment is er consensus dat 7 uur per nacht een redelijk gemiddelde is. Ziekte of geestelijke of lichamelijke inspanning kunnen de slaapbehoefte echter vergroten tot wel 12 uur.Belangrijk is ook de kwaliteit van de slaap. Licht kan daar flinke invloed op hebben. Zorg daarom voor lichtafsluitende gordijnen in je slaapkamer. 

Als je moeite hebt met inslapen is het belangrijk bijtijds te stoppen met werken achter een beeldscherm.Het felle licht van je scherm geeft de hersens namelijk het signaal dat het midden op de dag is en dus nog lang geen tijd om te slapen. Als je toch vaak tot laat achter de computer zit, kun je het slimme programmaatje f.lux downloaden. Dit past de felheid van het licht van je scherm automatisch aan het moment van de dag aan. 's Avonds wordt het licht steeds minder fel waardoor je hersens niet in de war raken en je beter inslaapt. Het scheelt echt!  

 

 

Schrijf reactie (1 Reacties)

Vakantiefiets nieuwe stijl

Even naar de bakker, op je gemak naar het strand en ’s avonds naar het terras, met deze opvouwbare e-bike geen enkel probleem. Het is de eerste opvouwbare e-bike met gashendel, waardoor de fiets een snelheid tot wel 25 kilometer per uur kan halen. Voor wie per ongeluk toch een keer haast heeft op vakantie.

De Crossfold is verkrijgbaar in zwart en wit en is met één simpele klik uit- of in te klappen. Dankzij de 250 Watt motor en de duurzame 36 Volt 11 Ah Li-ion accu kun je met een volle accu een afstand van zo’n 50 tot 60 kilometer afleggen. Wil je even helemaal relaxen dan kun je je met de gashendel 30 kilometer ‘laten fietsen’. Dit maakt deze fiets een slim alternatief voor de fiets, scooter of auto. De Crossfold past gemakkelijk in de caravan of achter in de auto dus een onhandig fietsrek hoeft niet meer. De accu is gemakkelijk op te laden door 'm aan een stopcontact te hangen. Kortom: ook tijdens de vakantie kun je lekker doorfietsen. De Crossfold kost € 1495. Meer info www.synergiebikes.com

Schrijf reactie (1 Reacties)

Het is nooit te laat om te gaan hardlopen

Met dit prachtige, bijna zomerse voorjaar krijg je vanzelf de behoefte om buiten te sporten. En nu uit onderzoek steeds duidelijker wordt hoe belangrijk beweging is voor de gezondheid van onze hersenen, is dat mooie weer een mooie aanleiding. Dus ga fietsen, Nordic walken, roeien of... hardlopen. Want ook zestigers kunnen nog beginnen met hardlopen, juist omdat ze vaak langzamer en verstandiger opbouwen en zich niet laten opjutten. Het is een makkelijke sport, goedkoop en je kunt het altijd en overal doen. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

 - Laat voor je start een sportmedische keuring doen, sommige aanvullende verzekeringen vergoeden daar een deel van.

 - Ga niet op eigen houtje starten maar zoek begeleiding bij iemand of een vereniging met ervaring met senioren. Ook op internet vind je goede schema's.

- Koop goede loopschoenen, laat je adviseren in een gespecialiseerde winkel waar ze naar de stand van je voeten kijken.

- Neem de tijd voor je opbouw, misschien haal je de eerste keer nog geen minuut.

 Meer info: runnersweb.nl en beginnenmethardlopen.nl

 

 Tijdens het college 'waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen' legt professor Erik Scherder nog eens haarfijn uit waarom we nu en later moeten bewegen.

 

Schrijf reactie (1 Reacties)

Boosheid is slecht voor je hart

Het wordt vaak gezegd: maak je niet zo boos, je krijgt het nog aan je hart. Vaak overdrachtelijk bedoeld maar inmiddels blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat een woede uitbarsting de kans op een hartaanval of hersenbloeding serieus vergroot. Vooral de eerste 2 uur na zo'n uitbarsting zijn risicovol. Vooral voor mensen die al met hartklachten kampen, maar ook gezonde mensen lopen een risico. Niet meteen na de eerste fikse ruzie, maar als je regelmatig woest bent, wordt de kans wel steeds groter. Hoe dat precies werkt, weet men nog niet, alleen dat het zo is. Intussen lijkt het verstandig om toch maar te leren minder snel boos te worden en vaker de dingen te accepteren zoals ze zijn. Yoga, sporten en meditatie zijn daarbij goede hulpmiddelen. Kijktip: de film Anger Management met Jack Nicholson. Bron: Harvard School of Public Health

 

Schrijf reactie (1 Reacties)

Slim kiezen in de supermarkt

In het blog op deze site hebben het er al over: je wordt in de supermarkt gemanipuleerd waar je bij staat. En dan niet alleen door de supermarkt zelf maar ook door de producenten van voedsel. Wil je op een makkelijke manier weten wat er in je voedsel zit? Download dan de 'Boodschapp'. Met deze app kun je met je telefoon de streepjescode van het artikel wat je wilt kopen scannen en je krijgt meteen alle informatie die je nodig hebt. Gluten, calorieën, E-nummers, toegevoegde suiker ja of nee, de prijs in relatie tot vergelijkbare producten van andere merken, het komt allemaal tevoorschijn. Heel handig want het scheelt veel turen op te kleine lettertjes op de verpakking. Voor Android en Mac. www.boodschapp.nl

 

 

Schrijf reactie (2 Reacties)

Beter kijken door een computerspelletje

Een computerspelletje waardoor je beter gaat zien en een minder sterke (of zelfs helemaal geen) leesbril nodig hebt? Het lijkt te mooi om waar te zijn en toch is dat precies wat het computerspelletje ULTIMEYES zegt te bereiken. De truc zit 'm erin dat je niet zozeer je ogen zelf traint maar vooral je hersens leert om sneller 'scherp' te stellen. Waardoor je zowel van ver als dichtbij beter gaat zien. Daarnaast krijg je ook beter zicht bij dimlicht en 's nachts. En dat door maar 4x per week 25 minuten te oefenen. Het spelletje is te vinden onder de naam UE in de Apple App Store en kost  € 5,49. Voor dat geld het proberen waard! Meer info ultimeyevision.com.

Schrijf reactie (1 Reacties)

Cholesterol gedoe

Met de nieuwe campagne 'Alles is gezondheid' willen een groot aantal instanties en bedrijven, waaronder de overheid, ons land gezonder maken. Een van de projecten van dit moment is het aanbieden van een gratis cholesteroltest, onder andere bij apotheken. Daarmee voorkom je hart en vaatziekten, is het idee. Maar is het wel zo simpel?

 Cholesterol is een vetachtige stof die je lichaam zelf aanmaakt. Het is de grondstof voor veel belangrijke hormonen, de bouwstof voor nieuwe lichaamscellen en onmisbaar om bepaalde vitamines te kunnen opnemen. Met andere woorden: je hebt cholesterol nodig. Het lichaam is in staat om cholesterol zelf te maken.

 

Een te hoog cholesterolgehalte, met name het 'slechte LDL, is slecht voor ons hart- en vaatstelsel, aldus de algemene raadgevingen van onder meer De Hartstichting. Maar er zijn ook onderzoeken die deze stelling nuanceren. Het zou ook kunnen zijn dat hart en vaatziekten het gevolg zijn van een ontstekingsreactie in onze vaten en dat de cholesterol die men dan aantreft dan niet de oorzaak daarvan is maar juist een reactie van het lichaam. Het is de manier waarop ons lichaam de vaten met een vettig laagje probeert te beschermen tegen de ontsteking. As je die gedachte doortrekt, is het dus heel vreemd om cholesterol te verlagen zonder te weten wat de oorzaak van de hoge waardes is. Mocht er dus uit de test bij apotheek of supermarkt komen dat je cholesterol hoog is, zie dat dan als aanleiding om aan de studie te gaan en over je leefstijl na te denken. Eet gezond, onbewerkt voedsel dat je zelf kookt, ga bewegen en eet minder suikers want die zijn grotendeels verantwoordelijk voor de ontstekingen in je lichaam.

Ook over het eten van margarines die cholesterolverlagend zijn, is momenteel een flinke discussie gaande. De wetenschappers zijn het er niet over eens of de toegevoegde geconcentreerde plantensterolen zo goed voor ons zijn. Feit is dat op de pakken cholesterolverlagende margarines als Becel pro activ nu vanwege een verordening van de EU een tekst moet staan die er op neerkomt dat deze margarine niet bedoeld is voor mensen die het cholesterolgehalte in hun bloed niet onder controle hoeven te houden. De organisatie Food Watch gaat veel verder en vindt dat deze margarines alleen op recept verkrijgbaar zouden moeten zijn. Conclusie: het cholesterolverhaal is niet eenvoudig! Foto: Nutdanai Apikhomboonwaroot / FreeDigitalPhotos.net

 
Schrijf reactie (1 Reacties)

Slapen is goed voor prostaat

Onderzoekers van The Harvard School of Public Health en de Universiteit van IJsland in Reykjavik presenteerden tijdens het congres van het American Association for Cancer Research half januari j.l. een onderzoek waaruit blijkt dat mannen die ongestoord en voldoende slapen 75% minder kans op prostaatkanker zouden hebben. De reden daarvoor zou zijn dat bij een goed waak-nachtritme de hoeveelheid melatonine, het slaaphormoon,  in het lichaam verhoogd is. En dat zou dan weer bescherming bieden tegen prostaatkanker. Er wordt nu verder onderzoek gedaan om uit te zoeken hoe de relatie tussen slaapkwaliteit, -duur en melatonine precies in elkaar zit.

Overigens zijn er ook onderzoeken die aantonen dat een slaaptekort bij mannen èn vrouwen het risico op overgewicht, dementie en diverse andere kankers vergroot. Alle reden dus om te stoppen met schapen tellen en te zorgen voor een ongestoorde en voldoende nachtrust. Bron: Harvard School of Public Health, AACR. 12 februari 2014

 

Schrijf reactie (1 Reacties)

Elke dag een ei mag wel

Al heel lang bestaat het idee dat eieren zo vol zitten met cholesterol dat je ze eigenlijk niet teveel moet eten. Recente studies wijzen echter uit dat de consumptie van cholesterol in voeding veel minder effect heeft op het cholesterolgehalte in het bloed dan de consumtie van teveel foute vetten. Met andere woorden, niet het ei is de boosdoener maar het vette spek dat ernaast ligt. Dus als je verder een gezond dieet volgt en geen last hebt van (vaak genetisch bepaalde) verhoogde cholesterol of diabetes, kun je rustig een ei per dag eten. Elke dag een kaasomelet van 3 eieren is echter geen goed idee. Geplaatst 5-2-2014. Bron: Harvard School of Public Health Nutrition Source.

 
Schrijf reactie (2 Reacties)

HEALTHY CHOCOLADE

We zetten nog even op een rij waarom je je beslist NIET schuldig moet voelen als je graag chocolade eet: chocolade is heel goed voor body en mind. Zo is chocolade onder heel veel meer ontstekingsremmend en zit het boordevol anti-oxidanten. Daarnaast bevat chocolade anandamide, een stofje dat genoemd is naar het Sanskrietwoord 'ananda' wat 'vreugde' betekent. Ananadamide vermindert gevoelens van pijn en depressiviteit. Elke dag een stukje pure chocolade is dus een goed idee. Maar laten we eerlijk zijn, het blijft zelden bij dat ene stukje. En dan komt er wel een gezondheidsnadeeltje om de hoek kijken: in gewone chocolade zit ook veel suiker. Healthcoach en chocoholic Vivian Reijs bedacht daar iets op: ze maakte chocolade die is gezoet met het plantaardige en calorieloze stevia. Te krijgen in de smaken: puur naturel of puur met vijgen, aardbeien of bosbessen voor € 4,95. Voorlopig alleen online te koop 

Schrijf reactie (1 Reacties)

Langer leven door handje noten

Een handje noten per dag verlaagt de kans om te overlijden aan iedere willekeurig ziekte met 20%, schreven onderzoekers in The New England Journal of Medicine afgelopen week. Ze kwamen daar achter door 120.000 gezondheidswerkers 30 jaar te volgen en hun eetpatroon te analyseren. Een Spaans onderzoek dat eerder dit jaar werd gepubliceerd laat soortgelijke resultaten zien. Zowel pinda's als noten die aan bomen groeien zitten bomvol vitaminen, mineralen, vezels, onverzadigde vetzuren en antioxidanten. Eindelijk een lekkere snack die goed voor je is!

Door Margreet Hagdorn 29 november 2013

Schrijf reactie (2 Reacties)

Voedingscoach Ralph Moorman over hormonen

Werken, voor anderen (mantel)zorgen, de kleinkinderen opvangen... het leven van een zestiger kan behoorlijk druk en vol zijn. Tel daarbij op een gezondheidszorg die steeds meer eigen verantwoordelijkheid van ons vraagt en het is duidelijk dat actief aandacht besteden aan je gezondheid geen luxe maar een must is. Een belangrijke factor voor fitheid is de staat van onze hormonen. En die nemen af naarmate we ouder worden. Stress, te weinig beweging en verkeerde voeding doen de rest. het resultaat: futloosheid.

Gelukkig is daar vrij eenvoudig iets aan te doen. Ir. Ralph Moorman schreef het boek 'De hormoonfactor' en het bijbehorende 'Hormoonbalansdieet'. 

Hierin wordt op eenvoudige wijze uitgelegd wat de invloed van hormonen op je welbevinden is en wat je heel eenvoudig zelf kunt doen om tal van klachten te voorkomen of te laten verdwijnen. Sleutelwoorden zijn beweging, voeding en vermindering van stress. www.ralphmoorman.nl

Schrijf reactie (1 Reacties)

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet