FacebookTwitter

Deel je cadeau met een goed doel en krijg wat je wilt

Goed voornemen voor 2017: minder onzinnige spullen in je huis halen. Om dat zelf vol te houden is soms al moeilijk, maar wat doe je met alle goedbedoelde cadeautjes die je krijgt als je een feest geeft, gaat trouwen of iets anders te vieren hebt?

Om dat te voorkomen organiseer je via Split-A-Gift a gift heel eenvoudig zelf een gezamenlijk cadeau. Dat klinkt misschien hebberig, maar is het niet want vervolgens deel je dat cadeau met een goed doel. En dat maakt het voor de gevers ook weer leuk om mee te doen. 

Het werkt als volgt: nadat je een account hebt aangemaakt, maak je een persoonlijke eventpagina. Via die pagina kunnen mensen meedoen aan het cadeau. Kies uit een van de meer dan 30 goede doelen (waaronder Kika, War Child en diverse dierenbeschermingsorganisaties) en bepaal welk percentage van het cadeaugeld naar dat goede doel gaat. Vervolgens informeer je je vrienden en gasten en deel je de login gegevens zodat ze via jouw persoonlijke eventpagina kunnen bijdragen aan het cadeau.  Het resultaat: jij blij, goed doel blij en gasten ook blij want die hebben 2 vliegen in een klap blij gemaakt. www.splitagift.com. Foto: Stuart Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf reactie (0 Reacties)

GEPENSIONEERDEN FILMEN HOE MEN LANG ZELFSTANDIG KAN BANKIEREN 

Ook eens een bank in het zonnetje zetten. De Rabo-bank biedt allerlei speciale diensten aan zodat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven bankieren. Een zorg minder voor familieleden en mantelzorgers. Zo hebben ze de Card Puller om een bankpas eenvoudig uit de geldautomaat te kunnen trekken. Niet uniek, want bij de ABN/AMRO heet dat een Paspakker. Maar de de Rabo heeft daarnaast voor het internetbankieren de Random Reader Comfort met grotere toetsen en een spraakfunctie. En dan is er nog de Geld Express waarmee contant geld thuis wordt bezorgd bij mensen die moeilijk naar buiten kunnen.

Met spotjes op de TV worden we op deze diensten gewezen. Daarmee scoort de bank in onze ogen. Je ziet niet vaak oudere mensen in reclame-spotjes. Zelfs op trapliften zit een jonger model. Maar in de Rabo-campagne komen deze keer echt senioren in beeld en aan het woord. Nog leuker is te weten dat de spotjes gemaakt zijn door een crew van gepensioneerde filmmakers. Sommige crewleden stonden voor het eerst in tien jaar weer op een set. “Maar het voelde nog net als gister’, volgens de regisseur. Mee genieten? Kijk 'm hier:

Schrijf reactie (0 Reacties)

Een hypotheek verlenen aan een familielid: het kan en het mag!

 

Nu de spaarrente zo laag staat kan het interessant zijn om geld dat je over hebt, aan je kinderen of andere familieleden uit te lenen. Sterker nog, je kunt ze zelfs een hypotheek verstrekken en het daarmee mogelijk maken dat dierbaren die anders wellicht moeilijk aan een hypotheek kunnen komen, nu wel een huis kunnen kopen. Als je binnen de familie een hypotheek verstrekt gelden dezelfde regels als bij banken: de hypotheeknemer kan de hypotheekrente van de belasting aftrekken en er moet worden afgelost. Je moet het bij de notaris regelen en er moet een reeële rente worden berekend. 

Daarnaast kun je als ouders jaarlijks belastingvrije schenkingen doen die weer gebruikt kunnen worden om zo af te aflossen. In dat geval moet je wel echt het te schenken geld overmaken en moet de hypotheeknemer ook weer echt dat geld ter aflossing (terug) overmaken. Tegen elkaar wegstrepen wordt door de Belastingdienst niet geaccepteerd. En zo zijn er meer dingen die je even moet weten maar het is allemaal goed te doen. Informatie is onder meer te krijgen bij de Consumentenbond en de  Vereniging Eigen Huis.

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Eindelijk: een annuleringsverzekering die het belang van vriendschap snapt

 

 

Door Margreet Hagdorn

Ik schreef een paar maanden geleden in mijn blog dat ik het zo vreemd vond dat annuleringsverzekeringen zich tot familieleden beperken. Terwijl we in een tijd leven waarin relaties met vrienden minstens zo belangrijk zijn. 'De familieverbanden veranderen en daar komen nieuwe verbanden voor in de plaats. Vriendschappen zijn ongelofelijk belangrijk geworden, vaak staan vrienden en vriendinnen dichterbij dan familie. We zorgen voor elkaar, helpen elkaar en zijn ontroostbaar als er iemand ziek wordt of overlijdt' schreef ik toen.

Het lijkt er op dat ING tot dezelfde conclusie is gekomen want onder de nieuwe bepalingen vergoedt de annuleringsverzekering ook bij overlijden van een goede vriend tijdens de reis en tot 2 weken voor vertrek. Daarnaast vergoedt ING nu ook bij plotselinge werkloosheid of nieuwe baan,  een geweigerd visum of diefstal, verlies of vermissing van reisdocumenten.

Hulde voor ING, wanneer volgen de andere verzekeraars?

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Is contactloos betalen wel echt zo veilig als banken beweren?

Iedereen die een nieuwe pinpas krijgt, heeft meteen ook de mogelijkheid om contactloos te betalen dankzij een speciale chip. Dat betekent dat de pas niet meer in een apparaat wordt gestoken maar er tegenaan wordt gehouden. Voor bedragen onder de € 25 hoeft geen pincode te worden ingetoetst. Dat is snel, makkelijk en scheelt tijd bij de kassa.

Maximaal € 25 en maar tot € 50 achter elkaar

Ter beveiliging mag je niet meer dan tot € 50 aan contactloze betalingen achter elkaar doen, heb je die limiet gehaald, dan wordt er om een pincode gevraagd en kun je daarna weer tot € 50 contactloos en pinloos betalen. Bij diefstal worden contactloze betalingen vergoed, zonder eigen risico.

Met pin wel grote bedragen mogelijk

Dat klinkt allemaal reuze veilig, en de banken doen er alles aan om dat gevoel te versterken. Maar er zit wel degelijk een addertje onder het gras, zo blijkt uit een recent onderzoek van een redacteur/onderzoeker van de Consumentenbond. Contactloos betalen met pin is namelijk wel degelijk mogelijk tot grote bedragen. Een crimineel heeft daarvoor een betaalapparaat nodig en je pincode.

Contactloos zakkenrollen

Een betaalapparaat kun je online bestellen als je ondernemer bent. En ondernemer ben je zodra je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Met andere woorden: iedereen kan een betaalapparaatje bestellen. En daarmee kun je dus bedragen tot € 25 zonder probleem contactloos rollen. Het enige wat je moet doen is dicht bij een damestas, portefeuille of portemonnee met een pas komen. 

PIN stelen met warmtefoto

Nu gaat het in dit geval om kleine bedragen, omdat er geen pincode wordt gevraagd. Echter, ook grote bedragen blijken contactloos te kunnen worden betaald, zij het met pincode. Maar die is helaas nog altijd vrij makkelijk te achterhalen. Mensen zijn nog steeds nonchalant in het afschermen van hun pincode bij pinnen. Maar zelfs als ze dat wel doen: criminelen maken nu snel na het pinnen een infrarood foto en kunnen dan zien welke toetsen zijn aangeraakt en in welke volgorde. En hebben dan dus je pincode.

Beveilig jezelf!

Gelukkig kun je veel doen om jezelf te beschermen tegen contactloos zakkenrollen

- Bescherm je pas met een speciaal hoesje of aluminiumfolie.

- Ga na het pinnen even met je vingers over alle toetsen, dan wordt een infraroodfoto onleesbaar

- Scherm tijdens pinnen met je hand je pincode af

- Wat ook helpt: verlaag je daglimiet voor pinbetalingen.

En blijft contactloos betalen je te griezelig: zet contactloos betalen dan voorlopig uit. Want zonder twijfel zal er steeds meer gedaan worden om contactloos betalen helemaal veilig te maken. 

Meer informatie en het gehele blog van de Consumentenbond vindt je hier:

Bronnen: De Consumentenbond, diverse banken, pin.nl

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Mobiel parkeren scheelt geld en ergernis

 

In bijna elke stad in Nederland moet je betalen als je parkeert. En die tarieven zijn vaak niet misselijk. Een dagje cultuur of shoppen kan zo een duur grapje worden. Door te betalen met je mobiele telefoon kun je de kosten een beetje in de hand houden. Bovendien kun je via je mobiele telefoon goedkope parkeerplekken vinden.

Er zijn diverse aanbieders van mobiel parkeren. Je meld je aan, download de app en vanaf dat moment hoef je niet meer op zoek naar een parkeermeter. Je tikt op het icoontje van je parkeeraanbieder, via gps krijg je automatisch de straat waar je staat op je scherm. Even bevestigen en klaar. Als je weer wegrijdt, meld je je weer af en de parkeerkosten worden afgeschreven van je giro. 

Voordeel mobiel parkeren 

1.Je betaalt nooit meer dan strikt nodig, waar je voor de zekerheid nog wel eens teveel geld in de parkeermeter stopt. 

2.Je hoeft je niet meer te zoeken naar een meter en staat niet meer te klungelen in de regen als je het kenteken moet invoeren.

3. Je riskeert geen parkeerbonnen meer en dat scheelt stress als je afspraak uitloopt en geld omdat je gen boete meer krijgt. Doordat op veel plekken parkeren met kenteken is ingevoerd, is het veel eenvoudiger om wanparkeerders op te sporen. Tegenwoordig rijden de controleurs rond op een scootertje met een scanner waarmee ze razendsnel alle kentekens kunnen checken. De pakkans is daardoor heel groot.

4. Door de gps kun je altijd je auto terugvinden, handig als je in een vreemde stad bent.

Nadeel mobiel parkeren

1.Je moet niet vergeten om je af te melden want de meter loopt gewoon door. Je kunt echter bij veel parkeeraanbieders (tegen betaling) instellen dat je om de zoveel tijd een sms krijgt zolang je nog aangemeld bent.

2. Soms is het bereik van je telefoon niet goed midden in de stad. Dan moet je alsnog zelf uitvogelen in welk parkeergebied je zit en je telefonisch aanmelden. 

3. Een doodenkele keer klopt de door de gps aangegeven parkeerzone niet. Dan betaal je misschien een te laag tarief. Check dus wel steeds of de zone  klopt. 

De belangrijkste parkeeraanbieders zijn: Parkmobile, ANWB Onderweg, Yellowbrick, Park-LineSMSParking

Goedkope parkeerplekken vinden

Wil je echt geld besparen, dan moet je op zoek naar goedkopere parkeerplekken. Daar voorziet prettigparkeren.nl in. Je tikt in waar je moet zijn en krijgt razendsnel een aantal parkeeralternatieven met vermelding hoe ver het lopen is en wat je bespaart of hoe je met het OV op de plek van bestemming komt. 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Nieuw: pensioen uitstellen of doorbeleggen

Als je pensioen hebt opgebouwd via de werkgever en je bereikt de  pensioenleeftijd, moest je tot nu toe binnen 6 maanden het vrijkomende pensioenkapitaal omzetten naar een (maandelijkse) uitkering. Die termijn wordt nu verlengd naar 1 januari 2017.

De verlenging is op verzoek van Stichting Geldbelangen. De stichting heeft bij staatssecretaris Klijnsma aangegeven dat de verlenging van de zogenaamde redelijke termijn wenselijk is voor mensen die hun pensioen uit willen stellen om te voorkomen dat ze een te laag pensioen krijgen door de huidige lage rente.

Wet variabele pensioenuitkeringen in 2017

Omdat in 2017 de Wet variabele pensioenuitkering wordt ingevoerd is Klijnsma hierin meegegaan. Met de Wet variabele pensioenuitkering wordt het mogelijk om door te beleggen met een pensioenkapitaal. De uitkeringen worden dan niet afhankelijk van de rentestand maar van het beleggingsrendement. De maandelijkse uitkeringen worden dan variabel. Bij een goed rendement ontvangt u meer pensioen, bij een slecht rendement minder. 

Hoe werkt doorbeleggen van pensioen?

Als je kiest voor doorbeleggen hoef je op de pensioendatum niet meteen het hele pensioenkapitaal te gebruiken voor een levenslange pensioenuitkering. Door maar een deel van het aanwezige pensioenkapitaal te gebruiken voor uitkeringen, kan er met de rest van het kapitaal worden doorbelegd.

Zelf kiezen voor doorbeleggen

Het doorbeleggen is geen verplichting maar een vrijwillige keuze. Doorbeleggen kan een hoger pensioen opleveren maar er zitten ook risico’s aan. Bij beleggen hoort nu eenmaal ook het risico van een lagere opbrengst.

In de plannen die nu worden uitgewerkt gaat men er dan ook vanuit dat de deelnemer actief moet kiezen voor doorbeleggen. Met andere woorden, als je niets doet krijg je automatisch een gegarandeerd pensioen. Doorbeleggen brengt immers risico’s met zich mee en niet iedereen wil beleggen met zijn pensioen.

Pensioen beschermen tegen dalende beleggingen

Omdat het risico van dalende beleggingen altijd aanwezig is, wil de politiek voorstander van pensioenproducten die dit risico beheersbaar houden.  Dat is nog wel een hele uitdaging, bij hogere rendementen horen immers hogere risico’s. Aanbieders zullen de beleggingen  actief moeten beheren. Waarschijnlijk kiest men daarbij voor een life cycle principe waarbij er steeds voorzichtiger belegd gaat worden door de jaren heen.

Producten moeten nog ontwikkeld worden

De plannen voor doorbeleggen van pensioen zijn pas recent gepubliceerd en de wet die het mogelijk moet maken gaat zeker niet voor juli 2016 in. Er zijn op dit moment nog geen pensioenproducten waarmee kan worden doorbelegd. Het is dus afwachten met welke producten en oplossingen de pensioenverzekeraars zullen komen.

Let op: Pensioengeld staat tot 1 januari 2017 renteloos

Het is mooi dat mensen die de pensioenuitkering nu nog niet nodig hebben kunnen profiteren van de langere termijn want wellicht staat de rente in 2017 hoger of kiest men voor de variant waarbij er wordt doorbelegd met het pensioen. Feit is wel dat het pensioengeld tot die tijd in de meeste gevallen renteloos zal staan. Bijna geen enkele verzekeraar kent de mogelijkheid om de polis nog te verlengen en daarvoor ook rendement te bieden. Volgens de voorwaarden is het pensioengeld vrijgevallen en wacht men tot de klant aangeeft wat er mee moet gebeuren. In de tussentijd zullen ze hierover geen rente gaan vergoeden. Als je dus wacht met beslissen tot 1 januari 2017 moet je daar wel rekening mee houden. Als de rente in die tijd niet is gestegen laat je dus rendement liggen. En laat nooit klakkeloos je pensioen uitkeren door de verzekeraar waar je het hebt opgebouwd. Je mag altijd naar een ander en goed shoppen en vergelijken loont! 

foto: Jeroen van Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Geld lenen kan geld opleveren

Als je momenteel een krediet hebt, kan het wel eens geld opleveren om dat te veranderen in een lening. Veel mensen hebben meerdere leningen en kredieten openstaan en hebben dat soms niet in de gaten.  Een krediet kan ook makkelijk geregeld worden. Bij sommige producten wordt het bijna standaard aangeboden. Denk aan de advertenties: ‘koop nu en betaal later’.
Maar zo verzamelt je verschillende leningen en kredieten en betaalt je ongemerkt veel meer dan je in de gaten hebt want  kredieten kosten altijd veel geld.  De oplossing is niet moeilijk maar begint met het krijgen van overzicht. Verzamel dus alles zoek uit hoeveel saldo er precies openstaat bij de verschillende kredietinstellingen.  

Roodstaan of krediet op betaalrekening

Roodstaan is de makkelijkste, maar tegelijk ook één van de duurste vormen van krediet. Banken vragen een hoge rente en bijna niemand weet hoeveel rente je betaalt als er gebruik wordt gemaakt van het kredietlimiet van bijv. € 1.000. Sterker nog, soms wordt er al standaard een krediet van € 1.000 verstrekt als u een nieuwe betaalrekening opent. 

 Creditcard

De creditcard kan ook een dure vorm van krediet zijn. De schuld die je via een creditcard opgebouwd is  vaak op 2 manieren af te lossen. Aan het einde van de maand wordt het openstaande saldo in één keer automatisch geïncasseerd of het openstaande saldo wordt met een afgesproken minimaal bedrag per maand in termijnen terugbetaald. De eerste manier is de goedkoopste. Dan betaal je geen rente. De tweede manier is een vorm van krediet, naast de aflossing betaalt je rente. Bovendien levert het een registratie op bij BKR. 

Doorlopend krediet

Het doorlopend krediet is de meest afgesloten vorm van krediet. Het afgesproken kredietlimiet is ter beschikking, er is sprake van variabele rente, heropnemen is mogelijk, en er is een vast bedrag per maand voor aflossing en rente. Er is ook geen sprake van een vaste looptijd. Gebruikelijke percentages voor aflossing en rente zijn 1% of 2% per maand over het openstaande saldo. Dat is dus 12 tot 24% per jaar.... . Kosteloos extra aflossen is meestal mogelijk en dat scheelt weer rente.

Persoonlijke lening

De persoonlijke lening is de op één na meest afgesloten vorm van krediet. Het afgesproken kredietlimiet komt in één keer tot uw beschikking of wordt direct gebruikt voor het aflossen van andere leningen, heropnemen is niet mogelijk, er is sprake van een vaste rente, een vast bedrag per maand voor aflossing en rente en er is sprake van een vaste looptijd. Met een persoonlijke lening weet je dus waar je aan toe bent en wanneer je de lening hebt afgelost en terugbetaald.

Verzendhuiskrediet of postorderkrediet

Het verzendhuiskrediet is ook een vrij makkelijke en verleidelijk manier van lenen, maar is een dure variant vanwege vaak zeer hoge rente. Een aankoop van een nieuw home cinema set bij Neckermann gespreid terugbetalen is voor even wel een lekker gevoel, maar een rente van 13% of 14% voelt je pas later in je portemonnee.

De oplossing: alle kredieten oversluiten naar 1 goedkope lening

Als je nu meerdere kredieten en leningen hebt lopen is het verstandig om te kijken wat je kunt besparen als je al deze leningen oversluit naar een nieuwe, goedkope lening. Het is helemaal niet moeilijk meerdere leningen af te lossen met één nieuw doorlopend krediet met een veel lagere rente. Je houdt dan toch de gewenste flexibiliteit om geld op te kunnen nemen maar betaalt minder en hebt meer overzicht.

Kijk dus eens kritisch naar al je kredieten en leningen en leg dat eens naast de vergelijking op https://www.moneywise.nl/lenen/

Foto: MisterGC/freedigitalphotos.net

Schrijf reactie (0 Reacties)

Wat moet ik met mijn lijfrente doen?

 

 

 

Door Jeroen Wolfsen

Veel mensen hebben ooit een lijfrente gekocht als aanvulling op hun pensioen. Dat betekent dat er geld is gespaard om later, als het moment daar is, een uitkering van te 'kopen'.  Als dat gespaarde geld vrijkomt moet er dus een keuze gemaakt worden waar die uitkeer-lijfrente wordt aangeschaft. Maar wat en waar is dan verstandig om te doen nu de rente zo laag staat? Want de uitkering die je krijgt is afhankelijk van het rentepercentage op het moment van afsluiten.

Uitstel kan geld opleveren

 De eerste optie is om je besluit uit te stellen en nog een paar jaar door te sparen op een lijfrente opbouwrekening. Dat mag tot uiterlijk 5 jaar na de AOW leeftijd. Daarna moet de uitkering starten. Dan zet je de lijfrente opbouwrekening om naar een lijfrente uitkeerrekening. Dat hoeft niet bij dezelfdeclub te zijn, je mag shoppen met je geld voor d ehoogste uitkering. Als de rente tegen die tijd gestegen is, is de uitkering hoger vanwege die intussen gestegen rente.

Geld nu nodig?

 Dan is er eigenlijk geen andere mogelijkheid dan wel nu een uitkeerrekening te openen. De minimale looptijd hiervoor is 5 jaar maar dat mag ook langer zijn. De rente die je ontvangt wordt bepaald bij het openen van die uitkeerrekening en verandert daarna niet. De uitkering staat  vanaf dat moment ook vast.

Wat kost die lage rente me nu eigenlijk:

 Huidige situatie: stel dat er een lijfrentekapitaal van € 25.000 vrijkomt en u dat vanaf AOW leeftijd in 5 jaar wilt laten uitkeren dan ontvangt u op basis van de huidige rente van 1,75% een bruto uitkering van € 435,31 bruto per maand. De bank is verplicht om loonbelasting in te houden en dan ontvangt u netto € 333,23.

Let wel op: als je meerdere uitkeringen krijgt zul je aan het eind van het jaar inkomstenbelasting bij moeten betalen. de banken houden immers elk over een laag bedrag belasting in terwijl je, als je alles bij elkaar optelt, in een hoger tarief valt.

Rente 1% hoger: Stel dat de rente 1% hoger is , dus niet 1,75% maar 2,75%. Dan stijgt de bruto uitkering naar € 446,04 per maand. Netto zal de bank €  341,47 aan u overmaken.

Rente 2% hoger: Stel dat de rente zelfs  2% hoger is dan de huidige rente. Bij een rente van 3,75% ontvangt u dan maandelijks € 456,98 bruto. Netto zal de bank € 349,75 aan u overmaken.

Natuurlijk is elke euro extra mooi meegenomen. Toch zijn de verschillen per maand klein, zelfs bij een rentestijging van zelfs 2%. En een dergelijke rentestijging zit er voorlopig nog niet aan te komen, is mijn inschatting.

Conclusie

Het is niet leuk om een lijfrente aan te moeten kopen met de huidige lage rentestand. Toch levert een flinke rentestijging geen hele grote verschillen op in de maandelijkse uitkering. Waar mogelijk iets te verdienen valt is door uit te stellen en door te sparen. Dat kan natuurlijk alleen als het geld niet meteen nodig is. Met een beetje geluk is de rente dan op een later tijdstip hoger. In ieder geval is de beste manier om zoveel mogelijk uit een lijfrente te halen goed vergelijken.  

 

 

 

Schrijf reactie (2 Reacties)

Wie regelt de zaken van je dementerende ouders?

Het kan gebeuren dat je ouders ineens niet meer goed kunnen beslissen over zichzelf en hun financiën. Bijvoorbeeld omdat ze dementeren of ziek worden. Wie betaalt dan de rekeningen en komt voor hun belangen op?

Naast het testament ook een volmacht (levenstestament)

We zijn er intussen aan gewend om middels een testament dingen te regelen voor na ons leven. Maar dat er ook dingen geregeld moeten zijn voor de fase daarvóór is minder bekend. Ga dus na of je bejaarde ouders een volmacht hebben geregeld bij de notaris. Dat wordt ook een levenstestament genoemd. Daarin wordt geregeld wie namens hen mag optreden op financieel en ander gebied als ze dat zelf om wat voor reden dan ook niet meer goed kunnen. De gevolmachtigde kan een kind, partner, vriend of andere kennis zijn, in elk geval is het iemand waarin de volmachtgever het volste vertrouwen heeft. In een volmacht kan precies worden vastgelegd wat de gevolmachtigde wel en niet mag doen. Eventueel kan de volmacht de vorm krijgen van een levenstestament en dan staan er ook persoonlijke wensen in. Overigens betekent het geven van een volmacht niet dat je vanaf dat moment zelf niets meer mag beheren. De notaris kan hier alle informatie over geven.

Te laat voor een volmacht? Dan een bewindvoerder!

Als er niet op tijd een volmacht is geregeld en je ouders zijn inmiddels echt dement  heb je een probleem. De notaris kan niet alsnog een volmacht verstrekken omdat de persoon waar het om gaat, in dit geval je vader of moeder, nu niet meer voldoende wilsbekwaam is. In dat geval moet je bij de kantonrechter bewindvoering aanvragen. De kantonrechter benoemt dan een bewindvoerder (vooral financieel), curator (financieel en persoonlijk, de ander is dan 100% wils- en handelsonbekwaam) of mentor (persoonlijk). Curator, bewindvoerder en mentor zijn er vooral om de persoon oin kwestie te bescherme tegen misbruik dor anderen maar ook tegen zichzelf als ze bijvoorbeeld teveel geld uitgeven. Een bewindvoerder mag niet zomaar alles doen, voor elke betaling boven € 1500 moet hij/zij een aparte machtiging aanvragen bij die kantonrechter. Best gedoe dus en alle reden om op tijd met een volmacht de zaken te regelen bij de notaris. En als je er dan toch mee bezig bent: regel het ook voor jezelf! Meer info: rijksoverheid.nl, notaris.nl

 


Schrijf reactie (0 Reacties)

Ik ben gevraagd executeur te zijn. Wat houdt dat in?

Het kan soms voorkomen dat iemand je vraagt executeur ze zijn na zijn of haar overlijden. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een tante of vriendin zonder kinderen maar ook iemand met heel veel erfgenamen kan een executeur benoemen. Ook als de nalatenschap zakelijk ingewikkeld is omdat er bijvoorbeeld ondernemingen een rol spelen is het niet ongebruikelijk dat er een executeur is aangesteld. rtegenwoordig wordt steeds vaker ook bij 'eenvoudige' nalatenschappen een executeur aangewezen omdat het veel handiger is voor allerlei instanties om met 1 in plaats van tig erfgenamen te maken te hebben.

Er zijn 3 'gradaties' van executeur, variërend van louter de begrafenis regelen tot de hele erfenis afwikkelen met of zonder de erfgenamen. Als aan jou wordt gevraagd dit op je te nemen, moet je er wel even over nadenken want het is een officiële rol waar een aantal verantwoordelijkheden aan vast zitten, met name richting Belastingdienst. Ook kan het lastig manoevreren zijn met de erfgenamen, zeker als je zelf een van hen bent. Je hoeft de functie van executeur dan ook niet te aanvaarden. Doe je dat wel, dan worden er een aantal zaken van je verwacht, afhankelijk van je bevoegdheden:

Het regelen van de begrafenis. Het beheer van de nalatenschap waaronder het innen van vorderingen, betalen van schulden, draaiend houden van de onderneming en beheren van het vermogen. Het opzeggen van abonnementen, huisdieren onderbrengen, geleende spullen teruggeven en meer van dit soort praktische zaken.

 

Het maken van een boedelbeschrijving en zorgen dat de erfgenamen de boedel kunnen verdelen. Het regelmatig informeren van de erfgenamen.

Het doen van aangifte van de erfbelasting.

Dat laatste maakt de aanvaarding van de functie van executeur zo tricky. Je bent namelijk sinds 2012 als executeur verantwoordelijk voor de aangifte erfbelasting en ook hoofdelijk aansprakelijk als er iets niet klopt. Als de erfgenamen vermogen van de overledene verzwijgen, bijvoorbeeld omdat het ergens in het buitenland is ondergebracht, kun je als executeur in de problemen komen. Raadpleeg dan ook voordat je een functie als executeur aanvaardt een deskundige. Heb je twijfels of zie je op tegen gedoe met de erfgenamen, dan kun je de functie weigeren. Afhankelijk van het testament kan het zo zijn dat de kantonrechter iemand anders aanwijst. Is dat niet zo, dan moeten de erfgenamen het met elkaar doen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je op executeur.nl en notaris.nl. Bj de Consumentenbond kun je het boek 'De rol van de executeur' kopen. Daarin veel informatie en een handleiding met 'things to' do als het zo ver is. 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Vertraagde vlucht? Geld terug!

Het komt regelmatig voor: je vlucht is vertraagd, geannuleerd of overbooked. Daar sta je dan. Hopelijk is er een alternatief en kom je toch nog op de plaats van bestemming aan. Maar dan wel uren later en met de kans op gemiste aansluitingen. De meeste vliegmaatschappijen staan bepaald niet te trappelen om je daarvoor te compenseren, terwijl dat volgens luchtvaartregels wel moet. Zelf het gevecht aangaan is tijdrovend en lastig maar er is gelukkig een organisatie, EUclaim,  die dat op no cure-no pay basis voor je doet. Je vult heel simpel je vluchtnummer op de website in en je ziet meteen of je recht hebt op vergoedingen. Overigens staat dat los van de vouchers die luchtvaartmaatschappijen je wel eens geven voor hotels en consumpties bij ernstige vertragingen, die kun je accepteren. Maar accepteer nooit ter plekke tegoedbonnen of vouchers als compensatie voor de vertraging, je hebt echt recht op cash, tot wel 600 per persoon als het om verre vluchten gaat. Als EUclaim de compensatie voor je binnenhaalt, betaal je 29% van het totaalbedrag aan hen plus  € 26 p.p. administratiekosten. Best veel geld maar het scheelt heel veel gedoe. EUclaim werkt samen met de Consumentenbond. Sommige rechtsbijstandsverzekeringen hebben een soortgelijke service, vergelijken van de kosten loont dus de moeite. 

Schrijf reactie (0 Reacties)

handige zoekmachine

Met de zoekmachine geniusflight.com zoek je vluchten op prijs. Zin in een week weg voor zeg € 200? Voer het in en je krijgt een lijst met bestemmingen waar je op de door jou gekozen data heen kunt. Daar zitten vaak verrassende bestemmingen bij waar je zelf niet op zou zijn gekomen. Dat maakt het extra leuk. Er is op de website ook een optie om op dezelfde manier een hotel te zoeken. Heel handig als je binnen een strak budget wilt blijven!

Schrijf reactie (0 Reacties)

Gratis parkeren tijdens je vakantie en geld verdienen aan je auto

Altijd valt het tegen: het gedoe om op Schiphol te komen. Of je neemt een dure taxi, of je gaat met eigen auto en betaalt je blauw aan parkeerkosten. Als je met de trein gaat, moet je met koffers zeulen. Nog afgezien van het feit dat de trein soms nog niet rijdt als jij in alle vroegte op de luchthaven moet zijn. Inmiddels is daar een slimme en milieuvriendelijke oplossing voor: ParkFlyRent. Je rijdt met je eigen auto naar een parkeerterrein in Schiphol Rijk. Je wordt vervolgens met je eigen auto naar de vertrekhal gebracht. De auto wordt gratis overdekt geparkeerd en intussen verhuurd. Als je terugkomt van je reis wordt je bij de aankomsthal opgewacht en krijg je je auto schoongewassen weer terug. In de tussentijd is je auto verzekerd bij Centraal Beheer zodat eventuele schade nooit ten koste van je eigen no claim gaat. Eventuele pech en schade worden keurig verholpen door de ANWB en een BOVAG garage en als de verhuur goed is geweest of mensen hebben veel kilometers gereden krijg je een deel van de opbrengst.

Het is misschien even wennen aan het idee dat tijdens je vakantie iemand anders in je auto rondrijdt maar wat is er eigenlijk tegen? Het scheelt je veel geld!

ParkFlyRent is binnenkort ook op Rotterdam Airport beschikbaar. Eindhoven volgt waarschijnlijk komend najaar. 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Een callcenter bellen kan geld besparen

Hier komt een bespaartip waarbij je even over een drempel heen moet stappen. Want laat het woord ‘callcenter’ vallen en je hoort van alle kanten gegrom. Veel te lange wachttijden met een vreselijk muziekje en vervolgens een nitwit aan de lijn die alleen maar voorleest uit een standaardscript. En dus je probleem niet oplost. Vooral bij wat ingewikkelder storingen zit er dan niets anders op dan een technicus thuis te laten komen. En dan gaat de teller lopen met voorrijkosten en een pittig uurtarief.

Maar … er zijn uitzonderingen. Onlangs weigerde eerst mijn printer en vervolgens kreeg het Wordprogramma op mijn laptop kuren. In beide gevallen kwam ik er online met de Help-instructies niet uit. Ik waagde het erop en draaide de nummers van de telefonische servicedesks van respectievelijk HP en Microsoft. Na een kort intakegesprek werd ik doorverbonden met de technische dienst. Beide keren leidde dat tot werkelijk verrassend vriendelijke en adequate hulp. Stap voor stap werd ik aan de hand genomen totdat de oplossing was gevonden. Deze technici namen er de tijd voor. De gesprekken duurden allebei wel een uur. HP vraagt daarvoor wel 25 euro die je eerst per  creditcard betaalt (als de garantie is verlopen). Maar ik heb uitgerekend dat ik in beide gevallen zeker meer dan 100 euro heb bespaard. Tijd om over mijn callcenter-voordeel heen te stappen! door Koos de Boer

Schrijf reactie (0 Reacties)

Lenen en delen is veel leuker dan zelf kopen

Delen is het nieuwe hebben, lazen we de afgelopen tijd regelmatig in de krant. Het belooft een Europese trend te worden. Zo is het hebben van een eigen auto in Berlijn heel erg ouderwets, je deelt een auto met je buren of via een uitleen-organisatie. Mercedes en BMW schijnen daar op in te spelen door Green Wheels-achtige auto-deelorganisaties op te richten. Ze moeten toch wat om de autoverkoop op peil te houden.

Ook in Nederland komen we er achter dat je niet alles zelf hoeft aan te schaffen. Waarom iedereen in de straat een eigen boormachine als niemand 'm meer dan 6x per jaar gebruikt? Waarom zelf een ijsmachine of pastamaker kopen als je echt niet meer dan 3x per jaar tijd of zin hebt om zelf pasta of ijs te maken? Delen en van elkaar lenen scheelt tijd, geld en ruimte en is duurzaam en goed voor de onderlinge contacten. Peerby is een website en een app die je helpt zoeken naar spullen die je nodig hebt en wilt lenen in je buurt. Je registreert je op de website, geeft aan wat je zoekt en de reacties volgen vanzelf, meestal heel erg snel. Vervolgens ga je het ding ophalen en na gebruik terugbrengen. De nieuwe vrienden die dat kan opleveren zijn een mooie bonus! De Consumentenbond was enthousiast. Peerby.com

Schrijf reactie (1 Reacties)

Hulp bij financiële chaos

Het kan iedereen zomaar overkomen: door baanverlies, scheiding of ziekte zit je ineens tot over je oren in de geldzorgen. Of, nog erger, schulden. En het akelige van schulden is dat ze binnen de kortste keren uitgroeien tot enorme bedragen vanwege boetes en dwangbevelen. Veel mensen raken dan het spoor bijster. Ze maken de post niet meer open, kijken niet maar naar hun saldo en de financiële administratie wordt een chaos. De Stichting SchuldhulpMaatje biedt hulp. Professioneel getrainde vrijwilligers helpen als maatje niet alleen om de administratie en financiën weer op orde te krijgen maar ook om een gezond financieel leven te leiden. Niet in plaats van professionele schuldhulpverlening maar samen mèt. SchuldHulpMaatje nodig? Vrijwilliger worden? Klik hier hier voor alle informatie.

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Subsidie voor kunstprojecten met ouderen

Cultuur en kunst houden de geest fris en de hersens actief. Vandaar dat het programma 'Lang Leve Kunst' ouderen wil stimuleren actief kunst te beoefenen. Dat doet ze door geld ter beschikking te stellen aan initiatieven die dit tot doel hebben. Heb jij een initiatief om ouderen actief kunst te laten beoefenen? Kijk dan op de site van Lang Leve Kunst of je voor financiële ondersteuning in aanmerking komt. De inschrijving sluit voor 1 maart.

 

 

 

 

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Even aandacht aan besteden

Door Margreet Hagdorn

Ik heb het zelf ondervonden: Met een beetje moeite bespaar je zo tientjes, zo niet een honderdje per maand. Hoe? Door alle vaste lasten en abonnementen onder de loep te nemen en vaak van leverancier te wisselen. Meestal heb je contracten voor mobiele telefonie, internet en energie van een jaar of 2. Vaak lopen ze daarna vanzelf door, je vergeet simpelweg er naar te kijken. En voor je het weet ben je zo een paar jaar verder met je oude, onvoordelige contract. Het overkwam mij met mijn mobiele telefonieabonnement van Vodafone. Gemiddeld was de rekening € 95 dus toen er plotseling een rekening in de bus viel van meer dan € 200 toch maar even gaan bellen. Bleek dat er ook een abonnement was voor iets meer dan € 40 per maand met onbeperkt bellen en sms-en....  Onmiddellijk omgezet natuurlijk. Vervolgens was de internetprovider aan de buurt. Zelfde verhaal: mevrouw, u heeft wel een heel ouderwets abonnement... De hele boel omgezet, besparing € 25 per maand. 

Daarna kwamen de energieleveranciers aan de beurt. Ik zit nu middenin de vergelijkingen. Ik wil maar zeggen: het kost even tijd en energie maar het levert je altijd wat op. Want leveranciers zijn dol op nieuwe klanten en die geven ze graag zeer concurrerende kortingen. Wettelijk mag dat ook alleen maar bij nieuwe klanten. Zorg dus dat je zo vaak mogelijk nieuwe klant bent.

 SLOOPDECRISIS.NL

Er zijn diverse instanties die collectief inkopen. Een daarvan is sloopdecrisis.nl, bekend van het programma 'Een dubbeltje op zijn kant'. Schrijf je nu vrijblijvend in en je krijgt eind november ook weer vrijblijvend een op jouw situatie toegesneden aanbod. dat kan omdat slopdecrisi.nl als collectief gaat inkopen en daarmee grote kortingen kan krijgen bij leveranciers van energie, telefonie, internet enzovoort. Doen!

Schrijf reactie (0 Reacties)

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet