FacebookTwitter

Vergeetachtige ouders? Wees keukenbrand vóór!

Links de Safe Guard, rechts de Stovebug
 

Je ouders wonen nog zelfstandig en koken hun eigen potje. Maar ze worden ook wat vergeetachtig of zijn soms zelfs in de war. Het risico op keukenongelukken is dan groot want een pan op het vuur is snel vergeten. Er zijn gelukkig  handige apparaatjes die helpen om brand te voorkomen.

Zo is er de Stove Guard. Deze schakelt het kooktoestel uit als er gassen of teveel warmte vrijkomen en er daadwerkelijk gevaar is op brand. Ideaal voor mensen die vergeetachtig of snel afgeleid zijn en een prettig idee voor mensen met zelfstandig wonende ouders op leeftijd. 

Hij wordt met een magneet bevestigd aan de afzuigkap. Het apparaatje zit vol technologie dat het kookgedrag monitort om valse alarmen zoveel mogelijk te voorkomen. Als de warmte en de gassen te zeer oplopen (en dat kan al gebeuren als je olie in een pan 5 minuten op hoog vuur zet) schakelt de Stove Guard de kookplaat uit en voorkomt zo vlam in de pan. Bovendien zit er een koolmonoxide- en brandmelder in. Ongeveer € 350, via nabuqo.nl. Zij zorgen ook voor installatie.

De Stove Guard kan natuurlijk nooit het gezond verstand vervangen. Het apparaat gaat werken als er gevaar is en voorkomt daarmee keukenrampen. Maar eigenlijk zou je willen dat het zover niet eens komt. Om je ouder wordende ouders veilig keukengedrag aan te leren zijn de Stovebug kookknoppen handig hulpmiddelen. 

Veilig kookgedrag trainen

De Stovebug is een lichtgevende knop die je in plaats van de gewone draaiknop op het fornuis draait. De knop geeft door middel van lichtsignalen aan dat de kookpit is ingeschakeld en hoe lang. Naarmate de tijd vordert verandert de kleur totdat hij na 25 minuten rood is en een piepsignaal geeft. Zodat je weet dat er nog steeds een pan op het vuur staat. Die enkele keer dat je een gerecht maakt dat langer tijd nodig heeft, geef je de knop opnieuw een draai en begint de periode weer opnieuw. Handige bijkomstigheid: je kunt hierdoor de Stovebug ook als kookwekker gebruiken. 

Deze kookknop zet dus niet het fornuis uit maar maakt mensen wel bewust van ingeschakelde kookpitten en stimuleert daarmee veilig kookgedrag. Het is dan ook verstandig om deze knoppen te installeren als je ouders nog gezond zijn zodat ze dit als vanzelf trainen. De veilige fornuisknop past op de meeste gas- en elektra kooktoestellen met draaiknoppen. 
Plaatsen is eenvoudig en kan je zelf. Onder meer te koop bij bol.com voor € 129 voor 4 knoppen. Meer info stovebug.nl

Schrijf reactie (1 Reacties)

Wat geeft troost bij groot verdriet of ziekte?

Het is niet anders, zo rond de zestig krijg je meer en meer te maken met akelige dingen. Is het niet in je eigen leven, dan zeker bij mensen om je heen. Vaak is het knap lastig om bij dergelijke gelegenheden de juiste woorden te vinden en goed te reageren. Maar juist in deze tijd van het jaar kunnen mensen zich zo vreselijk alleen voelen. En dan is een beetje contact extra welkom. 

Hierbij wat do's en don'ts:

Niet

Roepen dat je weet hoe iemand zich voelt. Dat weet je namelijk niet, tenzij je precies hetzelfde hebt meegemaakt. Maar dan zeg je het vanzelf niet omdat je weet wat een lege tekst het is. 

Wel

Zeg: wat vreselijk, hoe kan ik je helpen?

Niet

Zeggen dat iemand altijd mag bellen en dat ze maar hoeven te kicken of je bent er. Mensen die midden in een ziekte, crisis of rouw zitten kunnen het niet opbrengen om zelf te bellen. 

Wel

Bel zelf regelmatig en kom met een concreet voorstel als 'zullen we even langs het strand gaan lopen' of  'zal ik vanavond een ovenschotel brengen?'

Niet

(Semi)reli praat is verschrikkelijk! Teksten als: 'alles heeft een reden', 'je hebt blijkbaar een les te leren', 'wees sterk', 'hij/zij heeft nu vrede en 'als het op je pad komt, kun je het ook dragen' zijn allemaal onaangenaam en ongepast. Het is namelijk superieur en uit verbinding om dergelijke dingen te zeggen, alsof jij weet hoe het universum in elkaar zit. 

Wel: 

Stil naast iemand gaan zitten en zonder mening of oordeel nabij zijn. En als je niet fysiek bij iemand kunt zijn, stuur dan een kaartje waarin je zegt dat je geen woorden hebt maar dat je aan hem/haar denkt. Voordeel van een kaartje: de ontvanger heeft iets tastbaars wat hij/zij kan herlezen.

Niet

Het hele onderwerp vermijden omdat je niet weet wat te zeggen. 

Wel

Zeggen dat je geen woorden van steun en troost weet te vinden. En in geval van verlies: vertel over de mooie momenten die je had met degene die er niet meer is. 

Iedereen heeft vast uit eigen ervaring nog veel meer do's en don'ts bij ziekte en overlijden. We horen ze graag!

Foto: freeimages.com/kslyesmith

Schrijf reactie (0 Reacties)

RODE KRUIS-APP MET AED’S IN DE BUURT: CRUCIAAL BIJ HARTSTILSTAND

Bij een plotselinge hartstilstand, thuis of op straat, zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Dan kan een AED (Automatische Externe Defibrillator) levens redden. Van deze draagbare toestellen waarmee iemand kan worden gereanimeerd, hangen er duizenden verspreid over Nederland. Maar waar precies? En wat te doen als een plek met een AED zoals een winkelcentrum, een sportschool of een zwembad gesloten is. Het Rode Kruis raadt iedereen aan om daarom de ‘Rode Kruis EHBO –app” te downloaden. Daarmee kun je in een noodsituatie zo snel mogelijk de dichtstbijzijnde AED vinden. Bovendien heb je met deze app altijd alle EHBO-instructies op zak en krijg je ook gesproken instructies. Voor meer informatie: AED4.eu

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Wie heeft het beste zorgidee 2016????

Heel Nederland wordt voor de negende keer uitgedaagd om mee te denken over hoe de zorg beter kan. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro.Niet alleen wetenschappers en deskundigen hebben ideeën om de zorg beter te maken. Het Beste Zorgidee nodigt heel Nederland uit om mee te denken over hoe de zorg beter kan. Iedereen kan tot 28 september ideeën insturen. De jury kiest de vijf meest innovatieve ideeën, waarna het aan het Nederlandse publiek is om het allerbeste idee te kiezen. De winnaar krijgt een startkapitaal van 10.000 euro om zijn of haar idee te realiseren.

Om kans te maken, moet een idee een wezenlijke bijdrage leveren aan de zorg. Ideeën kunnen te maken hebben met bewegen, eten, ontspannen, werken en zorgen. De laatste jaren bieden technologische ontwikkelingen oneindig veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld apps helpen om meer te bewegen, gezonder te eten, maar ook te ontspannen.

Winnaar Beste Zorgidee 2015

Vorig jaar won Nel Wagner met haar ‘Thuiskomertje’. Vorig jaar won Nel Wagner met haar idee voor het Thuiskomertje. Tijdens de dagelijkse bezoekjes aan het verpleeghuis waar haar zus woonde, zag Wagner tegen welke problemen mensen met dementie aanlopen. “Alle deuren lijken op elkaar”, vertelt de mantelzorger. “En kamernummers bieden absoluut geen uitkomst. Mensen met dementie kunnen zich heel slecht oriënteren.” Zo kwam de mantelzorger op het idee om een speciaal polsbandje te ontwikkelen. Met het polsbandje kunnen patiënten met dementie hun kamer in een verzorgingshuis makkelijker terugvinden. “In het Thuiskomertje zit een chip die een favoriet stuk muziek laat horen op het moment dat een patiënt zijn of haar eigen deur nadert.”

Inzenden kan tot 28 september. Meer informatie op hetbestezorgidee.nl

Schrijf reactie (0 Reacties)

Andrea Maier over ouderen en ouderdom 28/4 in Zomergasten

Andrea Maier (38) is de jongste hoogleraar interne geneeskunde van Nederland.  Op zondag 28 augustus is zij te gast in VPRO Zomergasten. 

In VPRO Zomergasten wil Andrea Maier ons anders laten kijken naar veroudering en naar oudere mensen. Want aan ouderdom kleven grote vooroordelen die zij met liefde bestrijdt. Maier: “Veroudering is ‘hot’ en tegelijkertijd wordt er heel moeilijk over gedaan. In Zomergasten wil ik een genuanceerd beeld van veroudering schetsen en tegelijkertijd de spectaculaire ontwikkelingen op dit terrein tonen.”

Andrea Maier is gefascineerd door het verouderingsproces. Waarom worden we eigenlijk ouder??? "Kijk, 50 procent van alle 60-jarigen heeft momenteel één of meer ziektes. De helft! Het zou wel fijn zijn als we die morbiditeit kunnen uitstellen en misschien niet de life span, maar wel de health span – de gezonde levensduur – kunnen verlengen. Ik ken namelijk niemand die het fijn vindt als ik op de poli zeg “eigenlijk heeft u een rollator nodig” of “accepteer maar dat u niet meer naar de Albert Heijn kunt en niet meer zelfredzaam bent”. Niemand wil afhankelijk zijn. Daarom vind ik het een mooi streven om ziekte en verlies van functionaliteit te voorkomen.We willen allemaal een mooie oude dag, het wordt tijd daarin te investeren'.

Sarcopenie


Omdat spierkracht een belangrijke factor is bij functionaliteit, kan ook het onderzoeksveld van de sarcopenie op Maiers warme belangstelling rekenen. ‘Onze spiermassa neemt vanaf ons 30ste af met 1 procent per jaar. Als je 80 jaar wordt, ben je dus 50 procent van je spiermassa kwijt. Waanzinnig! Het is het enige orgaan dat zo veranderbaar is. Stel dat we 50 procent van ons brein zouden verliezen…

Maar vooral wil Andrea Maier ouderen en ouderdom uit het verdomhoekje halen. Kijken dus, 28 augustus naar Zomergasten, 20.15 uur bij de VPRO op NPO2. 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Modewinkels moeten zestigers serieus gaan nemen

Wat Nou 60? ergert zich er al een paar jaar aan: de modewinkelwereld doet alleen maar hip & jong OF oud & suf. In hip en jong pas je niet omdat de maatvoering te jong is, maar oud & suf wil je niet aan, mooie classics daargelaten. 

Maar misschien gloort er hoop: het gaat zo slecht in mode-en schoenenland dat ING onlangs het rapport 'Old fashion' presenteerde over de kansen die de vergrijzing biedt. En daarin wordt duidelijk gesteld dat het nu hoog tijd wordt dat de modewinkelwereld de ouder wordende consument serieus neemt. Niet als behoeftige bejaarde maar als een normaal mens die er net zo leuk gekleed en geschoend uit wil zien als jongeren. Los van het feit dat het tamelijk belachelijk is dat er een dergelijk rapport nodig is om winkels dat te laten inzien, zijn  we het met de inhoud eens.

Zo willen wij zestigers ook eigentijdse, modieuze kleding, alleen dan wel graag zo gemaakt dat je het aan kunt als je geen maat 34 meer hebt. De materialen willen we graag kwalitatief ietsje beter, een spotgoedkoop jurkje dat prachtig staat op een twintiger ziet er bij een zestiger uit als een spotgoedkoop jurkje. We zien graag ook mooie zestigers in de modecampagnes en dat er naast jonge leuke mensen ook oudere leuke mensen als verkopend personeel in de winkels staan. Ook grotere pashokjes worden aanbevolen door ING en dat is inderdaad prettig, voor elke leeftijdsgroep trouwens. 

Dat de prijskaartjes beter te lezen zouden moeten zijn, de muziek minder hard kan en dat er meer zitplekken moeten komen klinkt meteen wel weer erg bejaard, we houden best van lekkere, stevige muziek. 

Volgens ING hebben vooral winkels al WE, Zara, Miss Etam en de Bijenkorf profijt van deze aanbevelingen.... we zijn benieuwd. 

Intussen is de Bijenkorf in met name Amsterdam voor gewone mensen nauwelijks meer interessant, het hele assortiment in de winkel op de Dam is op rijke toeristen gericht. Echter, bij toeval ontdekten we dat de webshop van de Bijenkorf veel betaalbaarder is, een goed maatassortiment en een prima retourservice heeft. En daarmee lopen ze alvast mee in de winkeltrend: In 2013 kocht al 76% van de mensen tussen de 45 en 65 online. De verwachting is dat die groep dat blijft doen. Met ander woorden: als winkels ons nog op bezoek willen krijgen, moeten ze nu wel echt aan de slag, anders kopen we binnenkort ALLES online.  

Foto: Ari Seth Cohen, www.advanced.style

Schrijf reactie (0 Reacties)

Sprankelende workshop: jij doet er toe

Zo rond de zestig krijgen we de behoefte om onszelf opnieuw uit te vinden. Deze workshop helpt daarbij. Wat houd je bezig, wat is je talent, hoe ga je de komende jaren vormgeven? Op een creatieve manier ontdek je waarom jij er toe doet en wat er voor jou toe doet. Zonder zweverig gedoe maar wel met persoonlijke aandacht.

Ontdek  je oorspronkelijke Zelf op frisse wijze via drie mooie werkvormen met Pauline Meursing. Zij is mede auteur van het boekje “Leven vanuit je Oorspronkelijkheid. Toon Jezelf Nu.” Ze  begeleidt deze  workshop als coach, trainer en mede levensgenote.

Margreet Hagdorn van Wat Nou 60? is onze gastvrouw bij deze huiselijke workshop.

Kom je zaterdag 4 juni naar de Lagedijk 166 in Zaandijk? Van 10 tot 13 uur?

Trek gemakkelijk zittende kleding aan. Wees uitgerust, nieuwsgierig en laat je verrassen op 4 juni a.s. 

Prijs: € 35,00. Meld je Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  aan.

Dit is inclusief het boek “Leven vanuit je Oorspronkelijkheid” à € 17,50 en koffie en lekkers.

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Oud worden in de stad, hoe lukt dat?

Amsterdam mag dan het imago van een jonge, hippe stad hebben, ze moet wel toegankelijk en aantrekkelijk zijn voor inwoners van alle leeftijden. Want ouderen horen erbij en de komende tijd neemt hun aantal toe. Dit geldt zeker voor Amsterdam. Daarom is de Hogeschool van Amsterdam samen met een aantal bedrijven en organisaties verschillende onderzoeken gestart om in kaart te brengen hoe ‘vitaal ouder worden in de stad’ mogelijk is. Wie zelf een idee of een concrete vraag heeft kan contact zoeken via  metDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onder het motto ‘De HVA maakt er een punt van’ signaleren studenten, alumni, docenten en lectoren wat de problemen zijn in de stad en waar de kansen liggen. Doel is de zelfredzaamheid van ouderen te vergroten, onderlinge sociale contacten te bevorderen en mantelzorgers te ontlasten. De onderzoeken op het programma zijn:

Vitamine voor vitale Amsterdamse ouderen

Eén keer per week gymmen is niet genoeg om fit en zelfstandig te blijven. Is thuistraining een goede aanvulling? En helpt een eiwitrijk dieet? Het onderzoek VITAMINE levert meer inzicht in functionele oefeningen voor thuis. Ook het effect van digitale middelen op de motivatie en de meerwaarde van eiwitverrijkte voeding wordt gemeten. 

Juiste zorg op juiste plek

Doel is om ervoor te zorgen dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, met behoud van kwaliteit van leven. Dat betekent dat verschillende partijen moeten samenwerken om ziekenhuisopnamen te voorkomen. En na hun opname moeten ouderen goede begeleiding thuis krijgen. Hoe doen we dat? 

Age-Friendly Amsterdam

Het project is een succes wanneer meer ouderen actief betrokken zijn bij de ontwikkeling van hun buurt als age-friendly community. Onderzoekers inventariseren samen met ouderen de behoeften in de wijk.

Technologie ondersteunt mantelzorgers

Binnen het project Co-Care-IT wordt in kaart gebracht welke behoeften mantelzorgers hebben.  Met een mantelzorgkit kunnen mantelzorgers vastleggen hoe zij de zorg ervaren en wat er wel en niet goed gaat tijdens het zorgen.  Vervolgens wordt bekeken welke technologische oplossingen kunnen helpen.

Sensoren helpen bij revalidatie

Als ouderen na een heupoperatie weer thuis zijn bewegen ze minder dan voorheen. Met sensoren kan worden bijgehouden hoe en hoeveel iemand beweegt. Hierdoor kunnen de ouderen hun revalidatie beter zelf managen en kunnen de zorgprofessionals een effectievere en efficiëntere behandeling geven.

Groen, gezellig en veilig

De leefomgeving speelt een belangrijke rol bij de gezondheid en zelfredzaamheid van ouderen. Wat maakt een wijk tot een goede leefomgeving, die hen helpt actief en vitaal te blijven? En waarom ervaren mensen soms hun omgeving als minder fijn? De uitkomsten van het onderzoek zijn relevant bij het inrichten van leeftijdsvriendelijke wijken.

Meer contact met MIS

Het Magische Interactieve Schilderij (MIS) is een installatie die dankzij persoonlijke profielen filmpjes, foto’s en muziek uit het verleden van de oudere laat zien. Worden mensen met dementie daardoor rustiger en is daardoor beter contact met hen te krijgen?

De HvA werkt onder meer samen met de GGD Amsterdam, de zorginstelling Cordaan , het Ben Sajet Centrum en de Waag Society .

Voor vragen of meer informatie,kijk op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Schrijf reactie (0 Reacties)

Doorwerken na pensioen: het kan!

Voor 65-plussers die dat willen, is er wettelijk meer ruimte gekomen om na de AOW-gerechtigde leeftijd door te blijven werken. Als je actief wilde blijven in je vak of wat extra geld wel kon gebruiken, stond tot nu toe het arbeidsrecht dat niet toe. De nieuwe Wet Werken na AOW maakt het sinds eind vorig jaar voor bedrijven makkelijker dan voorheen om de 65-plussers met hun ervaring en kennis in dienst te houden of te nemen. Zo is het betalen van sociale premies voor de ondernemer vervallen. Voor de AOW-er is het belangrijk te weten dat de opzeg termijn van een contract teruggebracht is tot één maand en het doorbetalen van loon bij ziekte van twee jaar naar dertien weken. Deskundigen menen dat vooral in de horeca en de detailhandel deze nieuwe kansen zullen worden aangegrepen.

Pensioen uitstellen kan nog niet

In de Tweede Kamer is onlangs ook weer een voorstel ingediend om ouderen zelf de mogelijkheid te geven om te bepalen wanneer hun AOW in gaat. Mensen die langer door willen werken moeten de kans krijgen om de AOW uit te stellen. Omdat men later de AOW opneemt wordt de AOW uitkering verhoogd met 6,5% voor ieder jaar, met een maximum van 5 jaar uitstel, is het plan. En dat klinkt interessant voor fitte zestigers. 

Het schuiven met de ingangsdatum van de AOW maakt het gemakkelijker een financieel plan te maken waarbij de uitkeringen van versnipperde pensioenen en lijfrentes die op verschillende data ingaan, op elkaar kunnen worden afgestemd. Al eerder heeft zo’n voorstel het echter niet gehaald omdat in het voorstel ook de mogelijkheid moet worden meegenomen om de ingangsdatum van de AOW te vervroegen. En dat levert problemen bij de rijksbegroting op, ook al omdat juist hiervoor (te) grote interesse wordt verwacht. 

Kortom, het blijft afwachten wat de Kamer doet met de ideeën om zestigers zelf te laten bepalen wanner ze willen stoppen met werken.

Foto: FreeDigitaPhotos.net

Schrijf reactie (0 Reacties)

Wat heeft kip met antibiotica resistentie te maken?

De plofkip is op zijn retour, gelukkig. Maar dat wil niet zeggen dat wat er nu in de schappen ligt helemaal in orde is. Nog steeds zijn hokken krap en worden snavels afgeknipt. En hoewel de hoeveelheid antibiotica in de pluimveehouderij afneemt, wordt er nog steeds veel antibiotica gebruikt omdat de dieren zo dicht op elkaar zitten. Want is er eentje ziek, dan volgt de rest in no time. En teveel antibiotica maakt bacteriën resistent en als wij kippen eten waar resistente bacteriën in zitten kunnen wij mensen ook resistent raken voor sommige vormen van antibiotica. Waarbij wel gezegd moet worden dat antibiotica resistentie niet alleen komt door de intensieve pluimveehouderij.

Per jaar overlijden nu al 27.000 Europeanen per jaar aan infecties waar geen medicijn meer voor beschikbaar is. Dat betreft dan vooral kwetsbare mensen, waaronder ouderen. Als dit niet stopt kan er een moment komen dat we overlijden aan zoiets simpels als een blaasontsteking. Minister Schipper heeft niet voor niets aangegeven dat antibiotica resistentie tijdens het EU voorzitterschap van Nederland een belangrijk punt van aandacht is dat mede met de ministers van landbouw moet worden aangepakt.  

Gebruik antibiotica verstandig

Intussen kunnen we zelf ook veel doen: neem alleen antibiotica op recept van een arts, ook in het buitenland. Vraag jezelf met je arts af of je ook zonder antibiotica kunt, al duurt het dan misschien wat langer. Maak je kuur altijd af en gebruik geen restjes of antibiotica van iemand anders. 

En wat betreft kip: stap over op biologisch. En beperk je kipconsumtie in landen buiten Europa. In grote delen van Azië leven de kippen nog wel in legbatterijen en worden ze volgespoten met antibiotica en groeihormonen. En dat is niet goed!

Koop voordelig biologische kip

Via Koop een Kip koop je rechtstreeks van de biologische boer en dat scheelt enorm. Je schrijft je in op een 'lot' en pas als het lot is volgeboekt worden de kippen en haantjes geslacht. Een paar weken later krijg je dan je hele pakket thuisbezorgd. Voor € 79,95 krijg je 4 grote kipfilets, 2 kipfilets met vel, 4 kipkarbonades, 4 kippendijenfilets, 8 drumsticks, 4 kipsatés, 4 kipvleugels en 2 hele leghaantjes. Bij elkaar ongever 6,5 kg kip, goed voor 18 maaltijden voor 2 personen. Dat betekent € 12,30 per kilo biologische kip en dat is vergeleken met de biologische kip van AH voordelig. Ter vergelijking: Daar kost de biologische kipfilet € 24,95 per kilo en de kippendijen € 18,69 per kg. Maar de smaak is het belangrijkst: niets lekkerder dan een gezond, antibioticavrij kippetje dat met complete snavel buiten heeft gescharreld en biologisch voer heeft gekregen. koopeenkip.nl

Tip: Met de TokTokBon kun je een heel of een half pakket cadeau doen!

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Unieke Wat nou 60? workshop: Je doet er steeds meer toe!

(Bijna) zestiger? Dan is deze workshop je op het lijf gesneden. Zo rond de zestig krijgen we de behoefte om onszelf opnieuw uit te vinden. Deze workshop helpt daarbij. Op een creatieve manier vind je uit waarom jij er toe doet en wat er voor jou toe doet. Hoe jij jezelf kunt en wilt laten zien, juist rond je zestigste. Wat houd je bezig, wat is je talent, hoe ga je de komende jaren vormgeven?

In deze interactieve workshop krijg je dat door middel van beweging, visualisatie en creatieve uiting in korte tijd helder. Zonder zweverig gedoe maar wel met persoonlijke aandacht.

DE WORKSHOP WORDT GEGEVEN DOOR PAULINE MEURSING

Twee jaar geleden richtte Drs.Pauline Meursing (1961) haar bedrijf 'Intuïtonem' op. Daarmee wil zij zoveel mogelijk mensen en organisaties ondersteunen in hun zoektocht naar hun specifieke waarde. In Tuï Tonem betekent: binnen jouw eigen toon.Pauline is  afgestudeerd in de sociale wetenschappen (RU Leiden). Haar specialisatie is persoonlijke coaching en teambegeleiding. Zij is auteur van het boek 'Leven vanuit je oorspronkelijkheid. Toon jezelf nu'.

Pauline: 'Als je je jarenlang hebt ingezet voor je werkgever, voor je gezin en voor je omgeving, en je bent rond de 60 jaar, komt er zeker een moment waarop je je afvraagt: 'waarom ben ik hier nu eigenlijk'? Klopt het nog waar ik mee bezig ben? Past dit leven bij wie ik ten diepste ben? Zingeving, beschouwing, verdieping, confrontatie en herijking zijn dan de zaken die je bezighouden. Zo ging het ook bij mij. En zo kwam het tot mijn boek: 'Leven vanuit je Oorspronkelijkheid -  Toon Jezelf Nu'. Want NU is het moment om jezelf te tonen, aan de wereld, maar vooral aan jezelf. Momenteel krijgen zestigers vaak de boodschap dat ze er niet meer toe doen. Te oud, te ervaren, te vastgeroest, te grijs, te duur: alle vooroordelen worden uit de kast getrokken. Nu kun je aan de inhoud daarvan niet veel doen, maar wel aan je houding: die is van jou. Dus: als jij je niet laat ringeloren en afschrikken, blijf je in je eigen kracht. En dat is precies wat ik iedereen gun. Daarom is het goed jezelf eens met een heel andere blik te beschouwen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat alle zestigers een waardevolle bijdrage aan de wereld te bieden hebben, al zie je die soms niet meer helder. Daarvoor is deze workshop ontwikkeld'.

Workshop: JE DOET ER STEEDS MEER TOE

Datum: 23 januari van 10 tot 12.30 uur

Locatie: Lagedijk 166, 154 BL Zaandijk

Kosten:  € 37,50 inclusief koffie, thee en lekkers en het boek 'Leven vanuit je Oorspronkelijkheid' (ter waarde van € 17,50)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  snel, er kunnen maximaal 10 deelnemers meedoen.

Meer weten over Pauline: www.toonjezelf.nu of intuitonem.com

Schrijf reactie (0 Reacties)

Thuiskomertje is Beste Zorgidee 2015

Het Thuiskomertje van Nel Wagner is verkozen tot Het Beste Zorgidee van 2015. Ze kreeg de prijs woensdag 12 november overhandigd door jurylid Pieter van den Hoogenband.  Het Thuiskomertje is een polsbandje dat een bekend muziekje afspeelt wanneer een patiënt zijn of haar voordeur nadert.

Elke dag op bezoek bij demente zus

Nel Wagner (68) uit Oegstgeest bezoekt elke dag haar zus in een verpleeghuis in Leiden en ziet daar de problemen waar mensen met dementie tegen aanlopen. Zo bedacht ze het Thuiskomertje, een polsbandje waarmee deze moeilijk benaderbare groep de eigen deur kan vinden. 'Alle deuren in zo'n tehuis zien er hetzelfde uit. Mensen met dementie kunnen zich heel slecht oriënteren. Ze moeten dan aan andere bewoners of personeel vragen waar ze wonen en dat zorgt voor veel onrust'.  

Mooie herinneringen opzoeken

In het Thuiskomertje zit een chip die een muziekje laat horen waar de persoon in kwestie dol op is of mooie herinneringen aan heeft. Op het moment dat een patiënt zijn of haar eigen deur nadert begint dat vertrouwde muziekje te spelen door een chip in dee deur. Kom je nog iets dichterbij, dan zegt de chip tegen de bewoner dat hij of zij thuis is en gaat de deur vanzelf open. Zo wordt het terugvinden van de eigen kamer voor deze groep patiënten weer een eenvoudige handeling. En aangezien je zelf kunt kiezen welk muziekje er door de chip wordt gespeeld is het ook een mooie aanleiding voor familieleden om met de dementerende op zoek te gaan naar fijne muziekherinneringen. Op termijn kan dit systeem nog worden uitgebreid zodat er een vertrouwde foto verschijnt op een beeldschermpje op de deur. Op dit moment gaan diverse bedrijven aan de slag om dit idee zo snel mogelijk op de markt te brengen.

Hiermee is maar weer eens bewezen dat de beste ideeën vaak uit de praktijk komen, juist mensen die regelmatig met zorg te maken hebben verzinnen de eenvoudigste en slimste oplossingen. In dit geval het combineren van 'domotica' met de emotie die bij herinneringhen hoort. www.hetbestezorgidee.nl

Foto: Janus van den Eijnden

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Leuke wake-up call voor pensionado's in spe

Hij is leuk en met een knipoog, de Doen&Later scan. Met het beantwoorden van negen multiple choice vragen kom je er in één minuut achter wat voor pensionado je wordt of bent. In een volgende serie vragen wordt dan nog gecheckt of de typering van bijvoorbeeld Workaholic Bejaarde, een Never Ending Tourist of Bejaarde Hippie klopt. De scan is te doen op de site www.doenenlater.nl.

Tips en meer

Welk type je ook bent, je komt tenslotte uit bij veel tips,  filmpjes en testimonials over allerlei zaken als wonen, pensioen, hypotheek, gezondheid etc. Ook wordt er naar informatieve evenementen in het land verwezen. De site en de scan horen tot de campagne 'Doen&Later' die Zilveren Kruis Achmea, CZ, Espria, Rabobank en PGGM zijn gestart met het maatschappelijke doel om mensen bewust te maken van de noodzaak én de mogelijkheden om op tijd iets te doen aan hun toekomst op oudere leeftijd.

 

Die keuzes zijn vaak niet eenvoudig. Vragen over gezondheid, wonen en pensioen hangen nauw met elkaar samen. Ga je extra sparen om later zorg te kunnen betalen, of koop je een huis in de buurt van je kinderen met het oog op de toekomst? Om een goede oude dag te hebben is het verstandig om naar pensioen, je woning én je gezondheid te kijken. 

Het is belangrijk om je zaken van tevoren op orde te brengen. En daar gaat het bij de scan natuurlijk ook om. Al met al een leuke wake-up call.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Win-win: oud en student wonen samen in lege verzorgingstehuizen

We hebben of krijgen er hoe dan ook mee te maken. Nu als mantelzorgers van onze ouders, straks ook voor ons zelf. Wonen en zorg worden van elkaar gescheiden en dat betekent o.a. dat we niet langer kunnen rekenen op een kamer in een verzorgingshuis. Die huizen lopen dus leeg. Voor de eigenaren is het van belang dat de huizen geen spookhuizen worden die ze op den duur moeten sluiten.  En daar liggen, zo blijkt uit verschillende initiatieven in het land, juist weer kansen om verschillende problemen tegelijkertijd op te lossen. Want als thuis oud zijn gewoon niet gaat, blijft er vraag naar een betaalbare, beschermde woonplek. Met zorg in de buurt. Een eerste stap in die richting is bijvoorbeeld het Arnhemse zorgcentrum Vreedenhoff. Daar kunnen studenten voor een paar tientjes per maand een kamer huren in ruil voor vrijwilligerswerk bij de ouderen in het huis. In Voorst zijn aanleunwoningen geschikt gemaakt voor studenten. Ze krijgen korting op de huur als ze vier uur in de maand iets met de ouderen doen. Ook in de Zwolse wijk Assendorp probeert de woningcorporatie Habion de zorglocatie De Molenhof een tweede jeugd te geven. Ouderen kunnen er straks een woning huren, maar ook studenten kunnen er op kamers komen. Op de inspiratiedag in februari kwamen 150 belangstellenden af. In april wordt bekend welke plannen haalbaar zijn. 

NIEUWE WOONVORMEN NOG ONBEKEND

 

Overigens blijkt uit De Woonmonitor 2015, een actueel landelijk onderzoek van Bureau Vijftig en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, dat ouderen nauwelijks bekend zijn met nieuwe woonvormen. Meer dan de helft van de 75-plussers woont alleen en overweegt pas te verhuizen als er zorg en ondersteuning nodig is. Aad Koster, directeur van de branchevereniging ActiZ: "Daarom werken we vooral aan een divers woonaanbod en aan een grotere bekendheid van nieuwe woonvormen. Zodat iedereen daar kan wonen, waar hij zijn leven op een prettige manier kan vervolgen".

Voor meer informatie over dit soort initiatieven kijk op www.habion.nl en Kenniscentrum Wonen-Zorg.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Hulp bij moeizame communicatie met artsen: de co-patiënt!

Het is niet anders, naarmate wij ouder worden, brengen we meer tijd door in een ziekenhuis. En daarmee worden we geconfronteerd met de vaak moeizame communicatie met artsen. Vooral nadat een akelige diagnose is medegedeeld komt de rest van de informatie niet meer aan. Vervolgtraject en behandelplan gaan het ene oor in en het andere uit. En dat geldt niet alleen als we zelf patiënt zijn maar ook als het om onze ouders gaat. Als betrokken familielid komt de dreun immers ook echt aan.Tel daar dan artsen bij op die vaak onder zware (tijds)druk staan, of simpelweg niet weten hoe ze moeten omgaan met een patiënt die in de war is, en miscommunicatie is een feit.

Stichting ZoBeter heeft zich ten doel gesteld om de communicatie binnen de zorg te verbeteren. De beide oprichters kregen zelf met ziekenhuizen te maken toen hun beider echtgenotes ernstig ziek werden en besloten iets te doen om de communicatie te verbeteren. Zowel voor patiënt als zorgverlener. En dus ontwikkelden ze de 'co- patiënt'.Co-patiënten zijn externe, onafhankelijke, communicatievaardige vrijwilligers die door Stichting ZoBeter worden opgeleid en in de praktijk begeleid. Zij beleven in de eerste 4 tot 6 maanden vanaf het slechtnieuws-gesprek ziekenhuisbezoeken door de ogen en oren van patiënten mee. Zij zijn niet van slag en staan, in tegenstelling tot  veel zorgverleners, niet onder druk. Co-patiënten zijn alert, precies, open en eerlijk en registreren alle patiëntervaringen online in co-patiëntdossiers. Zij helpen patiënten de regie te nemen, goed te communiceren, alert te zijn op wat er gebeurt en ervaringen terug te koppelen aan zorgverleners, om zo zelf hun zorg gericht te verbeteren.

Daarmee vervullen ze een belangrijke rol naar de patiënt en zijn of haar familie in de chaotische periode rondom een ernstige ziekte. Het co-patiëntschap werd 6 maanden getest in 5 ziekenhuizen en start nu in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Andere ziekenhuizen volgen op termijn. Wil je weten of jij geschikt bent als co-patiënt voor de regio Rotterdam? Doe dan vrijblijvend de zelftest. Voorlopig zijn co-patiënten alleen in het Erasmus MC en bij bepaalde ziektes beschikbaar. Daarover wordt je in het Erasmus MC geïnformeerd. 

 

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Simpel communiceren tussen familie en zorg

Stel: je bent mantelzorger van je ouders. Maar jij niet alleen, ook de buren doen veel, de huisarts is betrokken en er komt regelmatig thuiszorg langs. Daarnaast dragen je broers en zussen ook hun steentje bij. Dan is het geen sinecure om elkaar op de hoogte te houden van alle zorgen, afspraken en bevindingen, te plannen wie wat doet en wie contact heeft met wie.

Het portal Carenzorgt.nl is dan een heel handig hulpmiddel. Je maakt een account aan voor bijvoorbeeld je ouders en nodigt dan alle andere betrokkenen uit om lid te worden van die groep. Vervolgens kunnen alle leden van die groep op elk gewenst moment invoeren wat belangrijk is. De anderen krijgen daarvan automatisch een mailmelding. Reageren daarop is weer heel eenvoudig door simpelweg de mail te beantwoorden. Ook veel (thuis)zorginstellingen communiceren al via Caren met familie en delen hun planningen en dossiers op die manier. carenzorgt.nl

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Wat nou oud?

Het lijkt wel of er op dit moment alleen maar somber nieuws is over ouder worden en ouder zijn. Watnou60 probeert altijd optimistisch en positief te blijven maar af en toe zakt zelfs ons de moed in de schoenen als we het beeld over ouderen in de media zien. Wat ben ik dan blij met oudere kunstenaars die laten zien dat je juist beter en mooier werk maakt naarmate je ouder wordt.

Kort geleden, op zijn 80e (!) verjaardag, bracht Leonard Cohen een nieuwe cd uit. Ik herinner me nog als de dag van gisteren de eerste keer dat ik zijn liedjes hoorde, 44 jaar geleden. Op een zeilschool in Friesland, in het rookhol waar zeilinstructeur Arthur zong en gitaar speelde. Ik leerde toen feilloos de tweede stem zingen bij So Long Marianne. De Cohen songs van toen zijn voor talloze zestigers verbonden met de verliefdheden, melancholie en toekomstverwachtingen die bij opgroeien hoort.

Gelukkig bleef de meester ook nieuwe liedjes schrijven en nu is er Populair Problems, een cd waar we nog even mee vooruit kunnen want Cohen viert op deze plaat het leven als 80-jarige. Peinzend poëtisch en vaak subtiel erotisch geladen. Zijn stem komt op deze plaat ergens uit het midden van de aarde, veel melodie zingt hij niet maar wat zijn de teksten mooi en wat is de plaat mooi gemaakt met een mooi achtergrondkoortje.  Zo wil ik ook oud worden!

Schrijf reactie (0 Reacties)

Troostende bomen

De afgelopen weken zijn we allemaal geconfronteerd met afscheid en rouw. Daardoor staan we ook weer even stil bij alles wat speelt als een dierbare overlijdt. Niet alleen bij de uitvaart, ook bij de troost en de herinnering. Bij dat laatste denken we meestal aan een steen of een plek voor de urn. Maar de herinnering aan een dierbare kan ook door een speciale boom tastbaar blijven.

Hovenier Danny van Ramshorst bedacht daarvoor het concept ‘Remember in Green’. Daarbij wordt de as van een overledene op een door TNO geteste wijze gemixed met aarde, als voeding voor de kluit van een zelf te kiezen boomsoort. Dat gebeurt tijdens een door de nabestaanden zelf te bepalen ceremonie. De boom wordt in een speciale pot ongeveer negen maanden verzorgd in de plantage van Van Ramshorst in Nieuwveen. Na die kweekperiode kan de herinneringsboom buiten worden geplant,  in de eigen tuin of op een mooie plek die in samenwerking met o.a. Natuurmonumenten wordt gekozen. De nabestaanden krijgen hulp bij de keuze van de boom, omdat elke boom een andere betekenis heeft. Bovendien past niet elke boom op elke bodemsoort. Remember in Green werkt samen met verschillende uitvaartorganisaties. Alle informatie op www.rememberingreen

Schrijf reactie (0 Reacties)

Leuk idee uit Brazilië: een beetje met pensioen als je jong bent

Ricardo Semler (1959)is eigenaar van het succesvolle Braziliaanse miljoenenbedrijf Semco. Hij was even in Nederland om het geheim van zijn succes te delen tijdens een, door opleidingsinstituut De Baak georganiseerd seminar. Zijn geheim? Gelukkige werknemers! Daar had hij een aantal leuke voorbeelden van maar het leukst vinden wij het programma 'Een beetje met pensioen'.

Jonge werknemers mogen een dag minder werken in ruil voor 10% salaris. Daarvoor krijgen ze dan bonnen die ze na hun pensionering kunnen inwisselen voor 1 dag of 2 halve dagen betaald werk tegen diezelfde 10% salaris plus inflatie. Anders gezegd: eerst lever je 10% salaris voor 20% vrije tijd, later werk je 20% tegen 10 % salaris. Dat kan bij Semco zelf maar ook bij een andere bedrijven die met dit programma meedoen. Het mes snijdt zo aan 2 kanten:  Jongere werknemers krijgen de kans om naast hun werk ook andere dingen te doen die ze belangrijk vinden.  En de gepensioneerden doen precies wat wereldwijd zo noodzakelijk is: langer doorwerken. 'Juist na hun pensioen zijn mensen erg waardevol, ze zitten vol kennis en ervaring', aldus Ricardo Semler.  Meer info http://www.managementexchange.com/hack/retire-little-enabling-more-fulfilled-working-lives

Schrijf reactie (0 Reacties)

Slimme app voor noodgevallen

Het is natuurlijk niet te hopen maar jij of je ouders kunnen in een noodsituatie komen waarin hulp direct geboden is. Voor een optimale hulpverlening is er de RescuePhone SOSApp. Je kunt deze app op je smartphone zetten. Als je de SOS knop op je smartphone indrukt worden automatisch een situatiefoto, je actuele gps-locatie, je persoonlijke gegevens en eventueel ingevoerde medische-info naar een meldkamer gestuurd. Een efficiënte oplossing omdat je in een panieksituatie vaak helemaal niet helder kunt communiceren. Je weet vaak niet waar je bent en kunt niet uitleggen wat er aan de hand is. En soms ben je zo gewond of anderszins in gevaar dat je helemaal niet kunt of mag praten zoals bij een overval. Een druk op de knop alarmeert dan de meldkamer. Hulpdiensten of familie worden ingeschakeld, zelfs zonder dat er met je is gesproken. Met de ResuePhone SOS-app kunnen ook doven en slechthorenden simpel en snel alarm slaan, net als mensen die de Nederlandse taal niet beheersen. De app is er voor i-Phone en Android. Er zijn drie pakketten met eenmalige kosten van € 0,89 voor een tegoed voor 1 melding. € 4,49 voor 5 meldingen en € 8,99 voor 12 meldingen.

Voor meer informatie zie http://rescuephone.nl/home/apps.html

 

Er is ook een supersimpel telefoontje, de RescuePhone, voor mensen die geen smartphone hebben. Ideaal voor je hoogbejaarde ouders die een smartphone niet meer snappen! Er zitten 4 knoppen op voor nummers die je voorprogrammeert van bijvoorbeeld jezelf, de thuiszorg en de huisarts. Verder heeft de telefoon dezelfde mogelijkheden die ook bij de app horen.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Ook als mantelzorger kun je met vakantie

Als mantelzorger zorg je dag in - dag uit voor een dierbare. Vaak fijn om te doen en bijzonder dankbaar werk. Maar je wilt ook wel eens een dag op stap met een vriend of vriendin of een keer een weekje op vakantie om uit te rusten. Vaak kan dat niet omdat je degene waarvoor je zorgt niet alleen wilt laten. De landelijke Stichting Mantelzorgvervanging Nederland Handen-in-Huis biedt dan uitkomst. Zij zoeken een vervangende mantelzorger. Er is eerst een kennismakingsgesprek om te kijken of het klikt en zo ja, dan kun je als mantelzorger met een gerust hart de zorg even overlaten. Zelf ook toe aan even tijd voor jezelf? Kijk op handeninhuis.nl voor de informatie.

En ben je zelf geen mantelzorger maar heb je wel wat tijd over? Dan kun je wellicht ook eens inspringen en een mantelzorger even ontlasten. Bel 030-6590970 of email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  voor informatie want er zijn altijd vrijwilligers nodig.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Bewegen tegen dementie

Hij schijnt nu echt op komst te zijn, de pil die dementie kan voorkomen. Echter, het duurt nog zeker 20 jaar voordat hij op de markt is, dus het zou zomaar kunnen dat wij er niet zoveel meer aan hebben. Ons rest niets anders dan al het mogelijke te doen om de risicofactoren die tot dementie leiden zo klein mogelijk te maken. En dat betekent vooral dat we ons vaatstelsel gezond moeten houden want dat zorgt voor de doorbloeding van de hersenen. Professor in de neuropsychologie Erik Scherder is samen met Dick Swaab en oud-schaatser en fysiotherapeut Ard Schenk een ware kruistocht begonnen om ons te vertellen hoe we dat moeten doen. Binnen het project 'Het Fitte Brein' geven ze tijdens hele leuke en boeiende lezingen inzicht in de werking van ons hoofd en wat dat te maken heeft met de rest van ons lijf. Moraal van het verhaal: Bewegen, bewegen en nog eens bewegen. En niet 2 tot 3 x per week maar elke dag, 30 minuten matig inspannend. Dat je net voelt dat je wat doet zeg maar. Dat is goed voor hart en bloedvaten, gaat hoge bloeddruk tegen en houdt je gewicht onder controle, allemaal dingen waar hersens baat bij hebben. En er is nog een reden om te bewegen: het stukje hersens dat bewegen mogelijk maakt, is hetzelfde stukje hersens dat orde schept in je hoofd en chaos voorkomt. Met andere woorden: als je beweegt train je ook dat stukje hersens dat door dementie wordt aangetast. Ik vind het een wake-up call van jewelste! Klik hier voor informatie over de lezingen Het Fitte Brein. Margreet Hagdorn 5-2-2014

Schrijf reactie (0 Reacties)

ONDERZOEK: SAMENWERKING THUISZORG-MANTELZORG MOET BETER

 

Nu onze ouders en andere oudere dierbaren steeds langer thuis blijven wonen komt er vroeg of laat een moment dat we mantelzorger worden. Dat kan een pittige klus zijn, zeker als je ook nog een baan hebt. Een goede relatie met de thuiszorg is dan essentieel om het geheel goed te laten draaien en zelf overeind te blijven. Helaas schort het daar juist nogal aan. Uit afgelopen week gepubliceerd onderzoek van het VU/VUMC blijkt dat er nauwelijks sprake is van samenwerking tussen thuiszorg en mantelzorger. Hoogleraar Informele Zorg aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen, Marjolein Broese van Groenou: ‘Het contact ontbreekt vooral met mantelzorgers die niet inwonen bij de zorgontvanger. De uitwonende kinderen, familie, vrienden, buren of vrijwilligers zijn vaak niet in beeld bij de thuiszorg, maar juist zij zullen in de nabije toekomst een groter aandeel in de langdurige zorg moeten leveren. Thuiszorgorganisaties moeten hun medewerkers aansturen om structureel contact te leggen met mantelzorgers'. Mantelzorgers die wel samenwonen met de zorgontvanger hebben daarentegen wel veel contact met de thuiszorg. Dat zijn dan vooral mantelzorgers die voor hun kwetsbare partner of ouder zorgen.

Het VU heeft een aantal brochures gemaakt om de samenwerking wel soepel te laten verlopen Ze zijn hier te downloaden. Door Margreet Hagdorn 16/12/2013

Schrijf reactie (1 Reacties)

Een wereld van verschil

Sinds de eerste uitzending van het programma 'Geer en Goor: Effe geen cent te makken' van Gordon en Gerard Joling ondervindt het Nationaal Ouderenfonds een gestage toestroom van nieuwe vrijwilligers. Sinds 3 oktober zijn dat er al meer dan 2000 terwijl het er normaal ongeveer 10 per week zijn. In het programma wonen Geer en Goor in Tuindorp en moeten ze een maand rondkomen van een AOW-tje. Daarnaast doen ze liefdadigheidswerk en zamelen ze geld in voor het Nationaal Ouderenfonds. Doel is echter vooral om de eenzaamheid onder ouderen onder de aandacht te brengen, van de 3,5 miljoen ouderen zegt 1,3 miljoen eenzaam te zijn en 200.000 is extreem eenzaam. Dat betekent concreet dat iemand maar 1x per maand sociaal contact heeft..... Een vrijwilliger die langskomt voor een praatje en even helpt met wat klusjes maakt dan een wereld van verschil. Goede reden dus om je aan te melden als vrijwilliger bij het Nationaal Ouderenfonds. Of om gewoon eens goed om je heen te kijken of er in je eigen buurt iemand zit te verpieteren. Als je zelf niet in actie kunt of wilt komen is dat ook goed, een donatie wordt evenzeer op prijs gesteld! www.ouderenfonds.nl

Schrijf reactie (0 Reacties)

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet