FacebookTwitter

HOE OUDER HOE MOOIER

 

 

 

Door Ingrid van Dijk

Vergane glorie,  ik hou ervan. Voor mij liever een oude badplaats als Katwijk aan Zee dan het hippe Bloemendaal aan Zee. De tijd lijkt er stil te staan. en je kunt je voorstellen hoe het vroeger was. Fotografen Wigo Worsseling en Julius de Groot hebben in Nederland en België, na een jarenlange zoektocht, juweeltjes van vergane glorie gefotografeerd. De foto’s tonen plekken die nog bestaan maar ook plekken die inmiddels verdwenen historisch erfgoed zijn geworden. Oude fabrieken, verlaten woonhuizen, een zwembad, de Rotterdamse Bank, een christallerie. Mijn interieurhart juicht bij het zien van zoveel moois. Vooral de verlaten woonhuizen. Je vraagt je toch af wat daar is gebeurd. Het porselein staat op tafel, de jasjes hangen aan een hangertje aan de kast, het bed is opgemaakt. Maar alles is al jarenlang onaangeraakt. En over Bloemendaal gesproken:  het provinciale ziekenhuis aldaar is ook gefotografeerd. Na zeven jaar leegstand is het behoorlijk afgetakeld met een bijna voelbare griezelige kilte. Het schijnt er te spoken. Wat een heerlijk kijkboek. Laat je fantasie je meevoeren.

Vergane glorie in België en Nederland € 26,95, ISBN 9789402601664, Aerial Media.

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

INKTSPOT IS EEN HEBBEBOEKJE MET DE BESTE POLITIEKE SPOTPRENTEN


‘Inktspot’ is een mooi klein boekje met een overzicht van de beste spotprenten van Nederlands beste tekenaars in 2015-2106. In een visuele vlucht krijg je een mooi overzicht van absurde, pijnlijke of gevoelige maatschappelijke problemen en politieke kwesties van het afgelopen jaar. In Nederland en de wereld. In het boekje ook de tekening ‘Ik ben geen vluchteling. Ik woon al twintig jaar naast u’, waarmee tekenaar Peter van Straaten voor de vijfde keer de Inktspotprijs heeft gewonnen. De Inktspotprijs is de jaarlijkse prijs voor de beste politieke tekening van het jaar, georganiseerd door stichting Pers & Prent.Inktspot is een uitgave van Bas Lubberhuizen. Prijs 14,99 Euro ISBN 9789059374577

Heb je interesse, stuur ons dan een mail. We verloten een exemplaar onder de inzenders.

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Prachtcombinatie in Friesland: wandelen en kunst

Zo’n dag met lichte bewolking en een aangename temperatuur is perfect om met mijn vader een uitje te doen. Wandelen en kunst, de perfecte combinatie. We gaan dat opsnuiven in Friesland, vlakbij Heerenveen.

Eerst maar eens een cappuccino met appelgebak op het terras van Hotel Tjaarda. Om van daaruit te starten met onze wandeling in Oranjewoud. Gewapend met GPS, natuurwandelingboekje en Googlemaps. Maar toch lukt het ons om te verdwalen. We praten misschien te veel en letten te weinig op de markeerpunten! Een uiterst vriendelijke man wijst ons op het knooppuntennetwerk en vanaf dat moment is het een makkie! Wat een mooi gebied. Groen, maisvelden, water en veel bos, prachtig.

Käthe Kollwitz

Zo’n beetje aan het eind van deze route staat het Museum Belvédère. Een blokkendoos, mooi opgaand in het Friese landschap. Eenmaal binnen ga je linksaf naar de expositie van Käthe Kollwitz 'Getekend Leven' en rechtsaf naar de plaatselijke kunstenaars. Die Käthe Kollwitz, haar werk komt wel binnen zeg! En dan heb ik het over: recht in het hart. Aangrijpend, menselijk leed in pure, indringende zwart wit tekeningen, etsen, gravures en litho’s. Werk waar je naar blijft kijken. En je jeondertussen van alles bij afvraagt. Wij waren allebei diep onder de indruk. Het mooie is: de tentoonstelling is verlengd t/m 9 oktober!

Wandelen: staatsbosbeheer.nl

 

 

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Verhalenfestival rondom Nederlandse forten

Even geen tv of social media maar ademloos luisteren naar verhalen vol avontuur en meeslepende woorden? Laat je betoveren door het verhalenfestival Forten vol Verhalen. Op 18 bijzondere locaties, de forten langs de waterlinie, worden door topvertellers uit België en Nederland verhalen verteld. Middenin de natuur. Strijk neer in het gras, op je kleed, bestel een picknickmand en laat je meevoeren. Een leuk uitje voor de hele familie, jong en oud.

Dineren en overnachten in een fort

Buiten het Verhalenfestival is er meer te doen op forten. Er worden regelmatig verschillende evenementen georganiseerd. Boerenmarkt, kookworkshops, exposities, concerten en festivals. En er zijn zelfs overnachtingsmogelijkheden. Persoonlijk lijkt Vesting Hulst mij een aanrader om een keer te overnachten en rond te struinen. Bovendien kun je in veel forten heerlijk eten!

Reserveren voor Het Verhalenfestival

Het Verhalenfestival duurt tot 28 augustus. Kijk op de site voor informatie en locatie: www.fortenvolverhalen.nl  Let op: je moet reserveren. Een kaartje kost 7,50, kinderen 2,50. 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Lekker koken met wilde kruiden

Door Ingrid van Dijk

Op uitnodiging van een vriendin mocht ik mee ‘wildplukken’. Zondag was het zover, gewapend met regenjas (niet nodig), dichte schoenen (niet nodig) en sportieve outfit (niet nodig) vertrokken wij naar Ilpendam. We waren toen nog in de veronderstelling dat we een tuin leeg zouden rauzen voor een heerlijk diner. Het bleek allemaal wat subtieler. We arriveerden wij bij Mevrouw Onkruid, Maaike Pfann. In een superschattig tuinhuis stond heerlijke thee en zelfgemaakte taart op ons te wachten. In totaal waren we met 8 vrouwen van verschillende pluimage. Na de nodige ooooohhhh’s en aaaahhhh’s, want het is er echt mooi en idyllisch, kregen we uitleg over de tuin. En al het lekkers dat erin stond. Daar had ik geen weet van en ik vond het fascinerend.

Brandnetels, zevenblad, pimpernel, hondsdraf, hop, madeliefjes, chocolademunt, rozen en nog veel en veel meer... alles hebben we geproefd. Veel verrassende smaken, zomaar in de achtertuin.

Lekker koken met onkruid

Daarna maakten we  twee aan twee een gerecht. Wij namen de flensjestaart met humus voor onze rekening. Daarvoor haalden we eerst het nodige (on)kruid uit de tuin. Te beginnen met brandnetels plukken…  de handschoentjes waren niet mee maar wél nodig. Iedereen was er maar druk mee. Maaike had al de nodige voorbereidingen gedaan en zo’n anderhalf uur later stond er een 4 gangendiner op tafel. We hadden onszelf overtroffen. Iedereen! Nieuwe ingrediënten, andere smaken en prachtige versieringen. Bijna zonde om op te eten. En wat was het lekker! 

Hoe leuk is het niet om met (een aantal) vriendinnen of familie te leren over al die wilde planten en samen iets lekkers te maken? Je bent in goede handen bij Maaike, ze is een enthousiast natuurmens met een enorme schat aan kennis. In het najaar kun je ook paddenstoelen plukken.

Informatie: mevrouwonkruid.nl

Schrijf reactie (0 Reacties)

Rob Scholte's Embroidery Show

 

 

 

 

Door Ingrid van Dijk

Een regenachtige dag,  het is druk in het museum. Veel mensen, ik hou daar niet zo van. Maar we waren er nu toch, in De Fundatie te Zwolle waar o.a. Rob Scholte’s Embroidery Show te zien is.

Achterkanten van borduursels in witte houten lijsten... . Toen ik, met wat meer rust in mijn lijf beter kéék, ging het leven. Welke oma of moeder heeft er niet geborduurd? Ik zag het voor me. Voorovergebogen zittend, in de weer met met garen, patroon, de foutjes, opnieuw... .

Rob Scholte heeft heel veel borduurwerken verzameld. Gekocht voor een habbekrats op markten en in kringloopwinkels. Gelijkwaardige prentjes, verschillende thema’s, alles achterstevoren ingelijst. Hoe leuk is het niet om je te bedenken welke handen het gemaakt hebben? Een keurig Pietje Precies of een Sloddervos. Te dik garen gebruikt, losse draadjes gelaten of keurig afgewerkt? Het borduurwerk vertelt een verhaal. Misschien hangt het werk van je moeder er wel tussen. Ik vind het een vondst!

TIP 1:

Achter het museum zit het Fraterhuis waar je heerlijk na je museumbezoek nog een filmpje kunt meepikken. 

TIP 2:

Gedaan en mooie film gezien: Brooklyn.

Te zien t/m 18 september 2016, museumdefundatie.nl. 

Voor aansluitend een filmpje: filmtheaterfraterhuis.nl

Schrijf reactie (0 Reacties)

Camper huren van eigenaar: groener en soms goedkoper

Het is de droom van veel zestigers: vrij als een vogeltje door Europa en daarbuiten reizen in een camper. Camptoo – ook wel de ‘Airbnb on wheels’ – laat zien dat je met een beetje hulp van elkaar je droom kunt verwezenlijken! Dit peer-to-peer platform brengt huurders en verhuurders van campers (en caravans) bij elkaar en maakt een vakantie op wielen voor iedereen toegankelijk.

Airbnb op wielen

Steeds meer mensen geloven in een lifestyle waarbij we onze eigendommen met elkaar delen. Camptoo speelt in op deze behoefte. Consumenten huren er een camper of caravan van medekampeerders. Deze voertuigen staan namelijk gemiddeld 48 weken per jaar stil en dat is zonde. Zo hoeft er minder geproduceerd te worden, gaan de kosten van het gebruik omlaag en beleven meer mensen de vrijheid van kamperen of roadtrippen. Camptoo maakt zo een vakantie, groener, gemakkelijker én avontuurlijker. En soms goedkoper, met name als je buiten het hoogseizoen boekt. 

Van nostalgisch busje tot glamorous camper te huur

Camptoo beschikt over een gevarieerd aanbod van meer dan 200 campers en caravans in Nederland en enkele in het buitenland. Zo kun je bij Camptoo kiezen uit caravans en campers met 1 tot 7 slaapplaatsen. 

Betrouwbaarheid voorop

De website www.camptoo.nl werkt ongeveer hetzelfde als Airbnb. Je kiest een camper of caravan uit die bij je reisplannen past, stelt vragen aan de verhuurder of reserveert direct. Zodra de verhuurder akkoord is, voltooi je de aanvraag met een verificatieprocedure door je rijbewijs up te loaden. Camptoo checkt hierbij je identiteit en controleert de geldigheid van je rijbewijs en BKR registraties. Vervolgens doe je een aanbetaling met iDEAL of je creditcard. De restbetaling volgt acht weken voor aanvang van de reis. De eigenaar wordt uitbetaald zodra jij de camper of caravan hebt opgehaald. Zo ben je altijd gegarandeerd van een voertuig. Om de betrouwbaarheid en kwaliteit te waarborgen, hanteert Camptoo een strenge selectieprocedure voor aanbieders van campers en caravans en wordt ieder voertuig gecontroleerd en schoon uitgegeven via servicestations. Ook zijn huurders en verhuurders via Camptoo goed verzekerd. 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Kunst kijken in sfeervol Amersfoort

Door Ingrid van Dijk

De binnenstad van Amersfoort ademt voor mij een Franse sfeer. De Koppelpoort, de oude gracht, de mooie huizen, als de zon schijnt waan je je in een heerlijk Frans dorp met gezellige terrassen, verrassende winkeltjes en… de Kunstkijkroute.

Kunstkijkroute

Elke 3e zondag van de maand in maart, april, mei en 3x in het najaar, wordt er een open atelierroute door de binnenstad georganiseerd. Er is werk te zien van verschillende kunstenaars die hun atelier openstellen voor publiek. Lekker binnenkijken dus. Tevens zijn er gastexposities van kunstenaars uit de buitenwijken van Amersfoort. Maak eens een cultureel rondje en laat je verrassen door het mooie Amersfoort. De eerstvolgende Kunstkijkroute is op zondag is 20 maart.

Meer info: klik hier

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Drents Museum geeft kunstuitleg aan dementerenden

Door Ingrid van Dijk

Al eens in het Drents Museum in Assen geweest? Ik wel. Op een regenachtige zondag hebben mijn kunstvriend en ik de trip erheen gewaagd. En ik kan zeggen: het is een ongelooflijk leuk museum. Wij waren aangenaam verrast door het gebouw, de ruimte, de exposities en de sfeer.

Maar het museum doet en heeft meer. Zo organiseren ze voor dementerende mensen en hun mantelzorgers onder de naam Onvergetelijk Drents Museum kunstmiddagen. In alle rust worden objecten of schilderijen besproken en maak je samen een reis door de kunst. Met als gevolg dat lotgenoten elkaar ontmoeten en dementerenden en hun mantelzorgers ook samen eens iets leuks doen. Een mooi initiatief met elke maand een ander thema.

Daarnaast biedt het Drents Museum voor opa’s en oma’s in de voorjaarsvakantie de gelegenheid om met je kleinkind op ontdekkingsreis te gaan in het oudste stukje van Assen. Aan de hand van een schatkaart ontdek je zes schatten uit het verleden.

Of maak een Middeleeuws glas-in-lood-lampje, je eigen familiewapen, dwaal af naar de oude kelders van het archief. Weleens een ‘veenlijk’ van dichtbij bekeken? Het kan 1,2 en 3 maart van 11 tot 17 uur.

En er is ook nog een fijne museumwinkel. Op naar Assen!

Schrijf reactie (0 Reacties)

Dwalen door een verleden vol moderne kunst

 

 

Door Ingrid van Dijk

Kasteel het Nijenhuis, tussen Heino en Wijhe,  is een van de best bewaarde havezaten in Overijssel. Een havezate is een versterkt huis en ridderhofstede. 

Dirk Hannema, collectioneur en ooit directeur van Museum Boymans, heeft destijds het Nijenhuis behoed voor verval en op zijn initiatief werd het gerestaureerd. En dat is 3x hoera! Want nu kunnen wij getuige zijn van een prachtig ingericht kasteel met beeldentuin waar door Museum de Fundatie wisselende tentoonstellingen worden gehouden.

Ans Markus en Heino van Houwelingen

Op een zonnige namiddag bekeken wij de expositie van Annemarie Busschers ’Met huid en haar'. Je weet niet wat je ziet: op groot formaat minutieuze portretschilderkunst. Helaas is deze expo ten einde maar er is in het kasteel nog veel meer te zien. 

Momenteel is er tot 17 april een tentoonstelling van Ans Markus. ‘Als ik jou was’. Nieuw werk, sculpturen! En de tentoonstelling 'A Posteriori' van Hans van Houwelingen, ook tot 17 april. Maar wat er ook wordt tentoongesteld, alle kunstwerken komen prachtig tot hun recht in deze omgeving. De inrichting is ook om je heerlijk aan te vergapen. Je dwaalt door een verleden tijd mét hedendaagse kunst.

Muze van Karel Appel

Toegegeven, het is voor sommigen best een trip om er te komen. Maar je rijdt  door de prachtige omgeving langs mooie landerijen met als toetje Kasteel het Nijhenhuis! En als je dan toch in die buurt bent, rij dan even door naar Museum De Fundatie in Zwolle. Kun je meteen tot 17 april Machteld, de Muze van Karel Appel bekijken.

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Boek voor nieuwsgierige zestigers

Echt een boek voor de donkere decemberdagen: Kunnen krokodillen huilen?

In dit leuke  (cadeau)boek voor jezelf en je kleinkind staan  300 onvoorstelbare vragen, bedoeld om de wetenschappelijke nieuwsgierigheid te stimuleren. Op veel vragen heb je misschien niet eens een antwoord. ‘Waarom worden handen rimpelig in bad?’, ‘Praten bijen tegen elkaar?’, ‘Hebben vissen een hart?’, ‘Groeien planten beter als je tegen ze praat?’

De antwoorden worden gegeven door Paul Heiney. Hij ontrafelt de wetenschap achter alledaagse dingen die we als vanzelfsprekend zien, en legt uit waarom de wereld en de dingen om ons heen zijn zoals ze zijn. Leuk om tijdens de feestdagen samen de antwoorden te zoeken of voor te lezen aan je mateloos geïnteresseerde publiek.

Kunnen krokodillen huilen? - Paul Heiney, Uitgeverij Amsterdam University Press, ISBN: 9789462980716 € 14,95 

We mogen 3 exemplaren van dit leuke boek weggeven. Stuur voor 4 januari een mail met je naam en adres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  en wie weet krijg je dit boek thuisgestuurd. 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Schokland werd alleen maar mooier

 

Door Ingrid van Dijk

Schokland... eiland op het droge. Nu Unesco Werelderfgoed, midden in de Noordoostpolder en een archeologisch monument. Vroeger móest ik er wel eens heen. Fietsend met de klas of met mijn ouders, de kale polder in. Met tegenwind natuurlijk. Over het schelpenpad waar maar geen einde aan kwam. En waar het misschien-een-lekke-band-krijgen zo’n beetje het spannendste was. Want hóe kwam je dan in hemelsnaam weer thuis? Ik vond het saai, ver en kaal. 

De tijd maakt ook dingen mooier

Nu, pak ’m beet, 35 jaar later, ben ik er weer eens. En ik ken het niet meer terug, het is er prachtig! Hier is gewerkt aan een mooi stukje Nederland. Door toedoen van mensenhanden en natuurlijke processen. Ruige groenpartijen, mooi aangelegde wandel- en fietspaden. Het Schokkerbos. Kunst. Picknickplekjes. De wandeling is in totaal 10,6 kilometer. Prima afstand voor een heerlijke ochtend of middag. Ik genoot van de mooie vergezichten van de polder. Het kan mijn leeftijd zijn maar ik voelde enige trots om daar nu als poldermeid (met een rasechte polderman) te lopen. KIJK op: www.schokland.nl en op www.wandelroutes.maakjeroute.nl voor informatie en wandelingen. 

TIP 1:  In het restaurant bij het museum kun je koffie drinken

 

TIP 2: Voor de liefhebbers is een bezoek aan de gesteentetuin meer dan de moeite waard!

 

Schrijf reactie (1 Reacties)

Modewinkel met verstand van lijf & leeftijd

Door Ingrid van Dijk

Mijn moeder heeft nieuwe kleding nodig en dan ga ik graag mee. Wij hebben dezelfde maat,  we schelen alleen in lengte 30 cm. Zij is zo coulant geweest om die 30 centimeter bij de geboorte aan haar kinderen te schenken... dat is althans het eeuwige grapje. 

Al een paar jaar gaan we naar Rinsma Fashion Plaza in Gorredijk, Friesland. Niet omdat het zo lekker dichtbij is maar omdat het een fantastische winkel is. Groot, ruimtelijk, veel keus met goeie merken. Van duur tot betaalbaar, van casual tot feestkleding en ook in maten groter dan 42.

Een uitje!

Het is voor ons een echt uitje. Dat begint al met gratis parkeren voor de deur. We komen even bij van de reis met een (gratis) kopje koffie. En dan begint de jacht: oriënteren, afstemmen, zoeken, gáán. Mijn moeder gaat de ruime paskamer in met de eerste stukken. Ik blijf kleding aandragen en neem mijn taak serieus. Meestal met succes (ma blij), ik ken haar smaak. Soms verbijstering (ma niet blij), foutje, ik wil haar weleens in wat anders zien. In ieder geval gaan wij ons eigen gang en dat is bij Rinsma geen probleem. Overigens zijn de verkoopsters een groot pluspunt. Ze hebben verstand van zaken, zijn niet te jong, ze nemen de tijd en zijn zeer behulpzaam. 

Man gaat mee!

Manlief kan rustig mee. Er is een grote tafel waar kranten liggen en koffie geserveerd wordt. Bovendien opent 20 augustus  De Heeren van Rinsma haar deuren.

Het is een goede formule. Je loopt nog net niet in je ondergoed door de winkel om even snel iets uit een rek te trekken. Maar gevoelsmatig zou dat zomaar kunnen. Thuisgevoel! Slim toch?Boven zit, naast een schoenenafdeling, een leuke bistro waar je broodjes, salades en ander lekkers kunt krijgen. Niet gratis. Want je bent natuurlijk niet thuis! En ja. Aan het eind van de dag gingen wij wederom blij naar huis mét de nieuwe aanwinsten! www.rinsmafashion.nl

oproep: Waar zitten meer van dit soort winkels? 

Ken jij ook zo’n fantastisch winkel? Met kleding, schoenen, lingerie of badkleding? Waar je met rust en aandacht geholpen wordt? Waar men verstand heeft van lijf en leeftijd? Waar service en gemak voorop staan? Meld het en vertel ons waarom. Dan stellen we een lijst samen met mooie Watnou60-winkels. Mail je bijdrage naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Je waant je ver weg op Het Leersumse Veld

Het Leersumse Veld is  een prachtig natuurgebied dat bestaat uit een drietal vennen, heide en bos. Vooral in dit seizoen is het heerlijk om er vroeg op uit te trekken. Misschien zie je wel een ree uit de mist opduiken. Maak bijvoorbeeld het rondje om het meer van 10 km en laat je verrassen door grote grazers, weidevogels, water en ongerepte natuur. 

De dag dat wij er waren was het windstil en even dacht ik….. het lijkt wel een bergmeer in Canada. Niet dat ik daar ooit geweest ben maar ik kon me er iets bij voorstellen. En dat in Nederland! 

Op de site van Staatsbosbeheer kun je meer informatie vinden. 

NB: Tijdens het broedseizoen van 15 maart t/m 15 juli zijn bepaalde delen van het natuurgebied niet toegankelijk

TIP: beter niet gaan als er veel regen is gevallen.

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Een verlaten huis met schilderijen van Armando

Kunst van Armando, Chinees behang, natuur, thee en pannenkoeken, het is een mooie combi voor een dagje uit in en om het Museum Oud Amelisweerd. Zeker nu het zonnetje weer meer gaat schijnen. Dat zonnetje zit niet echt in het werk van Armando. Zijn centrale thema is de tragiek van de mens in een onverschillig landschap. Door de omgeving waarin zijn werk hier hangt krijgt die boodschap een bijzondere lading. Ik kreeg in Museum Oud Amelisweerd het gevoel dat wij door een verlaten huis liepen waar schilderijen zijn achtergelaten. Op een aantal muren in de oude salons zit prachtig Chinees behang van 250 jaar met natuurmotieven, drakenbootraces, vogels en bloemen. Het is grappig om gedetailleerd te bekijken hoe de rollen tegen elkaar geplakt zijn. Een beetje behanger kan daar zijn ogen niet van afhouden of ergert zich kapot. Dat alles maakt het deze tentoonstelling tot een bijzondere combi van kunst, behang en historisch gebouw. Neem ook even een kijkje op de bovenverdieping! 

De expositie van Armando is (verlengd) tot 29 maart. 

Rondom het museum kun je verschillende wandelingen maken door de landgoederen Rhijnauwen, Oud- en Nieuw Amelisweerd met Utrecht op de achtergond. Alles staat goed aangegeven. Wij sloten onze wandeling af met heerlijke pannenkoeken bij Theehuis Rhijnauwen. Door Ingrid van Dijk. Foto's Ernst Moritz.

TIP: Doe het bovenstaande niet in een weekend. Dan doet heel Utrecht het namelijk ook.

 

Schrijf reactie (1 Reacties)

Mooie documentaire: The Salt of the Earth

The Salt of the Earth is een documentaire van Wim Wenders over het leven en het werk van de gerenommeerde Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado (70). Het is een film die veel stof tot nadenken en napraten geeft. Want het zout van de aarde, dat zijn wij, de mensen.

De afgelopen 40 jaar is de Braziliaanse fotograaf door verschillende continenten getrokken, in de voetsporen van een altijd veranderende mensheid. Hij fotografeerde vergeten gebieden en mensen, En ook een aantal grootse gebeurtenissen van onze tijd; internationale conflicten, hongersnood of een exodus. Daarna begon hij aan de ontdekking van schitterende landschappen en wilde fauna en flora. 

Het is bijzonder om een film te zien over een fotograaf, maar er is geen moment van verveling. Je kunt een speld horen vallen in de zaal. Ook ik zit met ingehouden adem te kijken naar gruwelijke maar ongelooflijk indrukwekkende beelden. Ze gaan door merg en been.

Waarom kende ik zijn werk niet, vraag ik me af. Zijn foto’s zijn krachtig maar tegelijk ingetogen en ze blijven je aandacht vasthouden. Ook is het  bijzonder om te zien hoe kleurrijk zwart-wit kan zijn als het op de goede manier wordt gebruikt. En let vooral ook op zijn vrouw Lelia, ze kán je niet ontgaan. Wat een krachtige vrouw! Al jarenlang is ze Selgado's rechterhand en motivator. 

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, deze film is een rollercoaster in slowmotion. Heel indrukwekkend, na afloop moest ik even bijkomen met een glas wijn. Te zien in filmhuizen in heel Nederland. 

Door Ingrid van Dijk

Schrijf reactie (0 Reacties)

Live luisteren naar klassieke topconcerten vanuit de hele wereld

Carnegie Hall in New York en ons eigen Concertgebouw in Amsterdam zijn concertzalen waar de groten der aarde optreden. Daar een klassiek concert bijwonen is een belevenis.  Maar dan moet je wel een meestal prijzig kaartje bemachtigd hebben en dat is niet altijd eenvoudig.  Om toch iedereen van mooie klassiek concerten te laten genieten, zendt medici.tv meer dan 100 prestigieuze klassieke concerten per jaar live uit. Naast Carnegie Hall en Het Concertgebouw kun je genieten van muziek uit onder (heel veel) meer de Teatra alla Scala in Milaan, Théâtre des Champs Elysées in Parijs en de Salzburger Festspiele. En heb je de live stream gemist? Dan kun je tot een paar weken na dato alsnog het concert bekijken en beluisteren. De vier concerten vanuit Carnegie Hall in november en december, waaronder dat van Anne - Sophie Mutter,  zijn bijvoorbeeld nog steeds beschikbaar. Wil je luisteren zonder advertenties tussendoor, ongelimiteerde toegang tot de concerten plus een heleboel extra's? Neem dan een abonnement voor € 99 per jaar. www.medici.tv

Foto homepage: Violiste Anne-Sophie Mutter in Carnegie Hall

 

 

Schrijf reactie (1 Reacties)

Ga een weekendje bomen

 

Bomen hebben menselijke trekjes. Ze groeien en worden, net als wij op den duur, oud. Alleen lijken bomen zich nooit druk te maken om hun leeftijd. Dat zouden mensen ook moeten doen. Laat je dus inspireren door bomen!

Tentoonstelling 'Onze Bomen'

Op een hele mooie locatie, Buitenplaats Beeckestijn Velsen, is tot en met 14 december de tentoonstelling ’Onze Bomen’ te zien. Een verzameling kunstwerken van kunstenaars die schilderijen, bewerkte foto’s, sculpturen hebben gemaakt over (en van) bomen. Verschillende materialen, verschillende visies. Erg divers en te koop! Tip: check wel even de openingstijden.

Buitenplaats Beeckestijn heeft bovendien  een heerlijke tuin die uniek is voor Nederland omdat er twee historisch belangrijke stijlvormen zijn gebruikt. Pak nog even een wandelingetje mee en strijk neer op het aangrenzende terras voor een cappuccino of lunch.

Nog meer bomen:  het magazine  'Find Trees' van Anne Elting

Een paar jaar geleden is zij verhuisd naar Den Haag en al lopend, rennend en fietsend ontdekte ze niet alleen de stad, maar vooral de natuur. Met name de bomen trokken haar aandacht: ‘Vaak nemen we bomen voor lief, maar zo af en toe is het goed om bewust stil te staan bij hun waarde en de bijdrage die ze leveren aan ons leven.’ De prachtige bomen die Anne tegenkwam op haar Haagse ontdekkingstochten waren voor haar de aanleiding om de meest bijzondere - en soms beroemde - exemplaren vast te leggen in een dik magazine dat een boek lijkt. Achterin het magazine vind je ook een wandelroute door Den Haag langs de bijzondere bomen in de stad. Find trees kost € 9,95 en is o.a te koop bij diverse boekhandels en Museum Meermanno in Den Haag en via de website van Anne Elting zelf.

Foto's: Schilderij 'Bospad' van Erik Meijer, cover magazine 'Find trees' van Anne Elting. Foto homepage: schilderij 'Rinnewie' van Wim de Goede

 

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Niets is wat het lijkt

 

Dit is weer zo’n boek waarvan je denkt: lezen! Zeker als je geïnteresseerd bent in psychiatrie.

Het boek gaat over de periode waarin schrijfster Tanya Byron wordt opgeleid tot klinisch psycholoog. Ze doet verslag van haar eerste praktijkervaringen aan de hand van verhalen over patiënten waarmee ze in aanraking komt  tijdens haar opleiding. Mensen met beginnende dementie, verslaafden, kinderen met eetstoornissen, slachtoffers van seksueel misbruik en een psychopaat. Je leest over haar triomfen, zwakke plekken, teleurstellingen en over haar onzekerheid. 

Het is ontroerend maar tegelijkertijd pijnlijk te lezen wat de mensheid allemaal voortbrengt en even ontroerend om te lezen hoe er geholpen kan worden. Ook besef je dat hulpverleners niet altijd uit het boekje kunnen handelen.

Als lezer kruip je in de huid van de psycholoog en geloof me, dat is best confronterend. Wat een vak zeg! Zonder oordeel mensen helpen, kennis paraat hebben en soms begeleiden in een vorm van trial-and-error. Je moet het maar kunnen! Ik zou het best wíllen kunnen, ik heb er grote bewondering voor. Mooi boek! Klik hier voor een filmpje van Tanya Byron.

Tanya Byron (47) is nu als hoogleraar verbonden aan de universiteit van Edge Hill. Ze schrijft o.a. voor The Times en is een veelgevraagd expert voor Britse radio en televisie. Door: Ingrid van Dijk 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Kamperen waar je rug ook van houdt!

Ben je dol op kamperen in een tent? Lekker midden in de natuur met alle geluiden om je heen? Maar sputtert je rug tegen? Dan is 'glamping' een oplossing. Glamping is een samenvoeging van 'kamperen' en 'glamour' en betekent comfort zonder iets aan de kampeerervaring af te doen. In Nederland en Europa staan grote safaritenten op de prachtigste plekken. Ze hebben een keuken, vaak een houtkachel en vooral belangrijk: echte bedden. Ook zijn er boomhutten, bouwsels van stokken met tentdoek en je kunt zelfs in oude wijnvaten slapen. Een goed begin van een zoektocht naar een last-minute glamping locatie is vacanceselect.nl/glamping.

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Intrigerend boek

Je hebt van die boeken waardoor je meteen gevangen wordt. Ik had het om meerdere redenen bij dit boek. Vanwege de korte filosofische beschouwingen (fijn), de titel ‘De zon is het probleem niet’ (intrigerend). Maar vooral vanwege de manier waarop de schrijver Daniël Rovers met een melancholieke blik de wereld  waar we allemaal in leven, observeert en in kaart brengt. Moeiteloos reis je met hem mee naar oorden waar je misschien nooit terecht zult komen. En ik bekeek de wereld door zijn ogen. Daar hou ik van! Of beter gezegd: ik stond in zijn schoenen en verplaatste me al lezend moeiteloos naar de desbetreffende situatie. Ook ik stond plotseling tegenover de douanier op het vliegveld in Senegal,  zat op de ferry naar Lampedusa (zo koud!) enwas fruitplukker in Zeeland. Het lijkt allemaal zo ‘gewoon’ en daarom is het zo bijzonder. Neem het verhaal van Tiny (66) uit Someren-Eind. Gescheiden en daaruit opkrabbelend leef je mee met haar bijna pijnlijke maar mooie zoektocht naar een ander leven in een alledaags dorp. Je ziet haar door vallen en opstaan groeien en aan het eind wil je haar eigenlijk even bellen om te vragen hoe het met haar gaat. Zo‘n boek dus! Mooi taalgebruik ook. Wijs, menselijk met een zachtaardige scherpe observatie van details maar zonder oordeel.

'De zon is het probleem niet', Uitgeverij Wereldbibliotheek € 19,95 www.danielrovers.nl

ACTIE: Wij mogen 5 exemplaren weggeven! Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wie weet maak je kans op een exemplaar.

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Uit wandelen met een ecoloog

Dit jaar wilde ik van mijn verjaardag een familie-uitje maken. Even weg van de taart en de borrel. Ik zocht naar iets actiefs en het liefst in combinatie met een leuke theetuin. Zo kwam ik op Theetuin Eemnes, voor velen misschien bekend, voor mij nog niet.

Vanuit de Theetuin zijn er verschillende wandelingen door de Eempolder te maken. Extra leuk is een wandeling onder leiding van Celine Roodhart. Ze is ecoloog en geboren en getogen in de Eempolder. Wij deden de weidevogelexcursie en ik geloof (weet het zeker) dat we allemaal dachten: ‘Huh? Wat veeeeeeeel vogels!’ Waar je normaal aan voorbij gaat zie nu je de meest uiteenlopende soorten dankzij Celine die ze met veel bevlogenheid aanwijst. Leuk voor jong en oud. Let op de ooievaar... . We sloten dit uitje heerlijk af in de theetuin waar een royale hightea op ons stond te wachten. TIP: verrekijker mee! www.theetuineemnes.nl, www.celineroodhart.comDoor Ingrid van Dijk

Schrijf reactie (1 Reacties)

Herinneringen aan een clandestiene liefde

Ik ben dol op lunchvoorstellingen. Midden op de dag ontsnap je even aan de drukte en na een uurtje of zo sta je weer buiten. En doordat lunchvoorstellingen zo kort zijn, hebben ze vaak een intensiteit die je raakt. Zo ook Vijf Seconden van Het Zuidelijk Toneel.  Deze prachtige voorstelling gaat over herinneringen aan een stad en een clandestiene liefde. Hij is getrouwd en heeft een kind, zij wacht al 20 jaar. Elkaar loslaten gaat niet, het lukt maar niet om de laatste keer ook echt de laatste keer te laten zijn. Maar bij elkaar zijn is ook onmogelijk. Nu halen ze herinneringen op aan een stad en de afgelopen jaren. Met compassie wordt dit verhaal verteld, vol licht absurde humor en melancholie. Erg mooi, aanrader! Te zien t/m 1 juni als lunchvoorstelling in Theater Bellevue in Amsterdam. Gezien door Margreet Hagdorn 9 mei 2014. foto: Phile Deprez

Schrijf reactie (0 Reacties)

Wende daagt zichzelf weer uit


Wende (Snijders) is krachtig en kwetsbaar, beweeglijk en geconcentreerd subtiel. Hier staat een vrouw die zichzelf steeds weer uitdaagt. Ik vond het moeilijk stil te blijven zitten maar Wende rules op het podium. Met bewondering en groot respect genoot ik van haar optreden, ze ontroerde me. Dat alles tegen een rauw industrieel decor met videobeelden geprojecteerd op een transparant doek. De muziek is uitdagend. Beats, orkest, techno en elektronische geluiden versmelten met elkaar. Dat klinkt misschien heftig maar het klopt helemaal. Luister eens naar The Garden, Nude, Last Resistance of nog ander moois.Momenteel toert Wende tot en met 8 mei door de Nederlandse theaters met Last Resistance - The Theatre Sessions.  Kijk voor meer info en de trailer op www.wende.nu door Ingrid van Dijk

Schrijf reactie (0 Reacties)

Bonnefanten Museum: een goede reden om naar Maastricht te gaan

Het Bonnefanten Museum in Maastricht heeft momenteel twee tentoonstellingen. Een daarvan is Weltsichten (tot 1 juni 2014). Hierin wordt het landschap verbeeld in zes eeuwen kunst. Door klassieke schilderijen, moderne schilderijen en video krijg je  een mooi overzicht van het veranderde landschap door de jaren heen.

Beating around the bush

En dan de tweede tentoonstelling... die is leuk! 'Beating around the bush' is verfrissend, anders, experimenteel en gevarieerd. Zo eentje waar je je ogen uitkijkt. Bijvoorbeeld de omvangrijke installatie 'Ghost Keeping' van István Csákány. Een compleet naaiatelier minutieus nagemaakt in hout. Let op de snoeren!  Neem vooral ook de tijd om de video te bekijken van Camille Henrot. Wel snel gaan, deze tentoonstelling loopt tot 13 april.Note: er wordt momenteel ‘duurzaam verbouwd’ in het museum. Ik vond dat niet vervelend, het gaf mij een beetje het gevoel dat ik achter de schermen mocht kijken en het geeft het museumbezoek een minder officieel karakter. Wat rommeliger. Over de betonnen brandtrap naar de tweede verdieping. Leuk toch! Heerlijk uitje, dit museum. In een heerlijke stad! door Ingrid van Dijk

 

 

 


Schrijf reactie (0 Reacties)

De wandeling der wandelingen

De NS waarschuwt er al voor: 'de wandeling over de Veluwezoom is  is de allermooiste wandeling die je kúnt lopen in Nederland’. 

Best een gedurfde uitspraak, dacht ik. Ben benieuwd. Wandelschoenen aan, rugzakje vol en gaan. Ik start bij station Dieren. Als je nog niet gewend bent een NS wandeling te lopen is het even wennen om de rood-witte tekens te vinden maar eenmaal ontdekt is het heel makkelijk te volgen. Je krijgt er een neus voor. De wandeling loopt door de heuvels van de Onzalige Bosschen (hoogteverschillen!), je steekt dwars over de prachtige heide van de Posbank en de Zijpenberg. Daarna duik je het bos weer in om langs mooie sprengetjes te wandelen in het dal van Beekhuizerbeek. Aan het eind kom je bij een verstild meer. Het leek een toetje na een heerlijk diner. Halverwege is er trouwens een keuzemogelijkheid. Ga je naar station Rheden (11km) of station Velp (14)? Ik heb beide wandelingen gelopen en ik kan met recht zeggen: NS heeft geen woord gelogen. Het is 11 of 14 km lang gelukzalig genieten van een heel afwisselend decor! TIP: ga doordeweeks.  Klik hier voor een gratis PDF van de wandeling. Door Ingrid van Dijk

 

 

 
Schrijf reactie (0 Reacties)

Het geheim van Leoni Jansen

Vorig jaar zag ik Leoni Jansen in het programma 'Altijd Wat' van de NCRV. Vrouw van de grote gebaren, veelzijdig én een vrouw met een geheim… . Ze vertelde in het programma  dat ze op 16-jarige leeftijd van haar vader hoorde dat hij fout was in de oorlog. Meegevochten met de Duitsers. Daar had hij nooit eerder over gesproken. Maar ze voelde altijd wel dat er iets was wat niet naar buiten mocht komen. In 1999 overlijdt haar vader. Negen jaar later loopt Leoni de route van Santiago de Compostella. Onderweg ervaart ze dat haar vader met haar ‘meeloopt’. Dat resulteerde in een openhartige, eerlijke zoektocht naar het verleden van haar vader. Die zoektocht is, naast een boek, nu ook vertaald in het toneelstuk 'Geheim'.

Voor de daden van haar vader voelt Leoni zich niet verantwoordelijk, voor haar ís het. Ze zoekt naar een vertaalslag van haar vaders verleden in onderzoek, film en muziek. Zo probeert ze overal een stukje van de puzzel te vinden. Een indrukwekkend verhaal in woord, beeld en muziek. Overall speelt de vraag: wat is goed en fout, toen en nu. Lijkt mij een aanrader! Vanaf 1 maart in verschillende theaters. www.leoni.nlIngrid van Dijk

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Muziek van Bill Callahan: treurig & troostrijk

Mijn buurman vertelde dat hij door zijn dochter was uitgenodigd om mee te gaan naar een concert van Bill Callahan in Paradiso. ‘Bill wie?? Nooit van gehoord! Ah, leuk! Dat moet ik dan maar even gaan beluisteren’, dacht ik. Straal vergeten natuurlijk totdat ik er weer aan herinnerd werd door de lovende recensie van Gijsbert Kramer in de Volkskrant over dit prachtige triest en troostrijke optreden. Vijf sterren. Iets moois gemist dus! Heb meteen de cd Dream River gedownload. Zoek het maar eens op of bekijk het filmpje en luister eens naar deze Amerikaanse liedjeszanger. Melodieus, kabbelend, teksten vol droefgeestige observaties over het menselijk tekort maar altijd met een zinnetje dat troost biedt en relativeert (aldus Gijsbert Kramer). En ik kan het beamen. Ja, hier hou ik wel van. Heerlijke muziek Door Ingrid van Dijk.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Hoera! Het tuinseizoen begint

De sneeuwklokjes in de tuin zijn het eerste signaal, nog even en alles komt weer in bloei. En dus is het tijd om nieuwe tuininspiratie op te doen. In het weekeinde van 20 t/m 23 februari vinden twee bijzondere tuinevenementen plaats.

TuinIdee is het tuinevent in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch dat jaarlijks tienduizenden bezoekers trekt. Met allerlei voorbeeldtuinen: van exclusief tot budget vriendelijk, van de eetbare tuin tot een intiem balkon. In het theater zijn doorlopend leerzame presentaties van bekende tuinspecialisten. Voor advies op maat is er het Tuinlab. Maar liefst 225 stands maken de beurs compleet.  (foto homepage: mooiwatplantendoen.nl)

In het Groningse Martiniplaza- complex is er hetzelfde weekeind de 22e editie van Tuin & Sfeer. De basis van de beurs zijn de modeltuinen, maar ook hier vakkundig advies en interessante lezingen. Nieuw dit jaar zijn de ecologische straat en de duurzaamheidstraat.  

Schrijf reactie (0 Reacties)

Wonderschoon in Bergen

De buren maakten me attent op Museum Kranenburgh in Bergen. En omdat je een goed advies niet in de wind moet slaan, besloten goede vriend Jos en ik tot een cultureel uitje. Eerst lunchen in het gezellige centrum van Bergen en daarna door naar culturele buitenplaats Kranenburgh.

Wat is dat pand midden in de natuur bijzonder en wat is de overzichtstenstoonstelling ‘Wonder‘ mooi en verrassend.  Over grote kunstenaars die een binding hebben (gehad) met het kunstenaarsdorp Bergen. Van fotografie tot muziek, van architectuur tot schilderijen. Zeer de moeite waard, al was het maar vanwege de opstelling, de inrichting, de omgeving en het gebouw. Wij verlieten helemaal cultureel opgefrist het pand! De tentoonstelling loopt nog tot 16 maart.  Door Ingrid van Dijk 29 januari 2013

Schrijf reactie (0 Reacties)

Lalique Museum in Doesburg

Even een uurtje in een museum rondscharrelen in hanzestad Doesburg? Dat kan in Musée Lalique. Boven in het museum draait een interessante film over het ontstaan van de verschillende objecten van de Franse glas- en juwelenontwerper René Lalique (de Da Vinci van de juwelen- en glaskunst). Beneden een overzicht van juwelen, vazen, glaswerk en parfumflesjes. Bekend is wellicht het vogel-parfumflesje van parfumhuis Nina Ricci. Alle objecten zijn kunstzinnig, verfijnd en vrouwelijk. En het zijn er niet teveel, ook prettig, manlief kan dit museum ook aan. Serieuze investeerders kunnen er tevens glaswerk kopen. Minpuntje: de zeer irritante bel die tringt bij iedereen die binnenkomt of te lang op de deurmat blijft staan. Moeilijk ter been of rolstoel? Niet gaan, is onmogelijk.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Cabaret: liefdevermaak

Cabaretier Jacquelien de Savornin Lohman zet vol humor én nostalgie haar eigen, inmiddels 80-jarige leven op de planken. Met haar levenslust rekent ze af met het clichébeeld van de klagende en sneue oude vrouw. In het nieuwe programma waarmee ze nu op tournee is, heeft ze het over haar ervaringen als hoogbegaafde freule: van een kind uit het Jappenkamp in voormalig Nederlands Indië tot hoogleraar en senator in de Eerste Kamer. Ook zingt Jacquelien haar ‘gouwe ouwen’ uit eerdere programma’s Tijd van Leven, Time Oud en Dwaallicht. Voor speeldata www.jdesavorninlohman.nl/cabaret

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Tweets @watnou60

RT @liefdevoorzorg: Hugo Borst heeft gelijk: veranderingen in de zorg moeten sneller! Zijn jullie het daarmee eens? 😊https://t.co/XkIOc7exK9
dec 03replyretweet
Kijk op https://t.co/DOdCjEGBI5 en maak kans op het boek Inktspot https://t.co/S0I3dq8e2V
dec 03replyretweet